<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Баскетболнат...

Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад, друга е уцелила ресторант

27 Януари 2020
0 1757

Три от пет ракети, изстреляни в Багдад, са попаднали върху посолството на Съединените щати в иракската столица. Информацията разпространиха световните агенции, цитирани от Mediapool.

 

Иракските сили за сигурност съобщиха, че няма жертви в резултат на ракетния обстрел. Една от ракетите е ударила ресторант, в който вечеряли хора, като са ранени най-малко трима души.

 

За първи път ракети попадат директно върху посолството, разположено в строго охраняваната Зелена зона в Багдад, която през последните месеци често е подлагана на обстрел. Засега никоя групировка не е поела отговорност за атаката, но в такива случаи Вашингтон е обвинявал подкрепяните от Иран военни формирования.

 

Районът на посолството е обстрелван периодично, откакто миналото лято Съединените щати затегнаха санкциите срещу съседен Иран. Атаките зачестиха малко преди и след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани и сътрудника му от иракските въоръжени формирования Хасан Мухандис на 3-ти януари.

 

С помощта на хеликоптери е била извършена спешна евакуация на дипломатическата мисия. Държавният департамент на САЩ призова Ирак да “изпълни своите задължения за защита на американската дипломатическа мисия в Багдад”. Действащият премиер Адел Абдел Махди съобщи, че “е наредил да се намерят и накажат отговорните за обстрела“.

 

Около 5200 американци са разположени в Ирак, за да ръководят международната коалиция, която се бори срещу групировката “Ислямска държава“.

 

 

Източник: Mediapool

Снимка: Ameer Al Mohmmedaw/picture alliance via Getty Images

Видео: Nova

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции