<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54641" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Китай ударн...

Хеликоптерът на Коби Брайънт е летял твърде ниско, за да избегне мъглата (видео и снимки)

28 Януари 2020
0 1026

Облачно небе и мъгла е имало на мястото на катастрофата на хеликоптера, при която почина великият баскетболист Коби Брайънт, дъщеря му и седем други души, пише Reuters. Toва са причините, посочени като виновни за инцидента още в първия пълен ден на разследването на федералните авиационни експерти.

18-членен екип на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB), подпомаган от криминалисти на ФБР, започна да картографира мястото с дронове и да изследва отломки, разпръснати по хълма, където хеликоптерът се разби в неделя.

 

 

Хеликоптерът на Коби Брайънт е летял твърде ниско, за да избегне мъглата (видео и снимки)

 

 

В знак, че облаците, мъглата и ограничената видимост представляват особен интерес за разследващите, членът на управителния съвет на NTSB Дженифър Хомди призова обществеността да представи всички снимки, които биха могли да помогнат за документиране на местните метеорологични условия в момента на катастрофата.

„Имаме предвид всичко в разследването – човек, машина и околна среда”, каза тя на пресконференция в Калабасас, Калифорния, в близост до мястото на катастрофата.

 

УСТАНОВИ СЕ ПРИЧИНАТА ЗА КАТАСТРОФАТА НА ХЕЛИКОПТЕРА НА КОБЕ БРАЙЪНТ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Тя описа как парчетата от самолета – част от фюзелажа, парче от опашката, ротор и други отломки – са разпръснати около кратера, където хеликоптерът се е забил. “Това е доста концентрирано място за произшествия”, каза Хомди.

 

Двумоторният Sikorsky S-76B е излетял от летище “Джон Уейн” в град Ориндж Каунти с полет, предназначен за регионално летище в близост – на крайбрежния град Камарило. Той се разби в подножието на Санта Моника в покрайнините на Калабасас.

 

 

Хеликоптерът на Коби Брайънт е летял твърде ниско, за да избегне мъглата (видео и снимки)

 

Пилотът и всички осем пътници, включително 41-годишният Брайънт и 13-годишната му дъщеря Джана, загинаха. Те били на път за момичешки баскетболен турнир в спортна академия, където Брайънт трябвало да тренира отбора на дъщеря си.

 

Брайънт беше известен с това, че пътува често с хеликоптер, за да избегне трафика на района на Лос Анджелис. Но веднага възникнаха въпроси относно ролята, която метеорологичните условия са изграли в трагедията.

 

 

Хеликоптерът на Коби Брайънт е летял твърде ниско, за да избегне мъглата (видео и снимки)

 

 

Синоптиците съобщиха за ниска облачност и ограничена видимост към момента на катастрофата, а очевидци разказаха за гъста мъгла над подножието, където хеликоптерът се е разбил.

 

Публичните записи на радиообаждания между хеликоптера на Брайънт и контрола на въздушното движение по време на полета показват, че пилотът се е опитал да остане под облаците, за да може да вижда земята, заяви Гари К. Роб, адвокат по авиация. „Диалогът между пилота и контрола на въздушното движение ме кара да вярвам, че той е продължавал да се спуска все по-надолу, под мъглата и тавана, както го наричаме”, обясни той.

 

В разговорите си пилотът „беше спокоен и контролираше полета през цялото време“, добави Роб, като нарече комуникациите „изключително нормални и рутинни“.

 

БАСКЕТБОЛНАТА ЛЕГЕНДА КОБЕ БРАЙЪНТ ЗАГИНА ПРИ КАТАСТРОФА С ХЕЛИКОПТЕР

 

Възможна механична повреда не се изключва от разследването, особено след разказите на някои свидетели, че хеликоптерът издавал някои съмнителни звуци. Адвокатът обаче описа Sikorsky S-76 като „надежден“ и „като цяло безопасен“ летателен апарат.

И Роб, и друг виден адвокат, Боб Клифорд, отбелязаха, че пилотът е поискал „следване на полета“ или постоянно проследяване от контролери, за да се помогне на Sikorsky да избегне сблъсък с други самолети при ограничената видимост. Той обаче бил информиран, че лети твърде ниско, за да бъде засечен от радара за въздушно движение.

 

Не е ясно дали пилотът е чул това, тъй като минути след това се е случила и катастрофата.

 

Експертите посочват, че пилотът е опитен, търговски лицензиран авиатор и сертифициран инструктор с над 8200 часа време, прекарано в полети.

 

 

Хеликоптерът на Коби Брайънт е летял твърде ниско, за да избегне мъглата (видео и снимки)

 

 

Катастрофата опустоши три други семейства, свързани със спортната академия “Мамба” в Калабасас – съпруг и съпруга с 13-годишната им дъщеря; майка и 13-годишната ѝ дъщеря; и треньорка по баскетбол, която също беше майка.

 

В чест на Брайънт, НБА обяви, че се отменя мачът, насрочен за вторник между Лос Анджелис Лейкърс и техните съперници от Клипърс.

 

 

Източник: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции