<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Водата в Тихия океан е толкова кисела, че е започнала да разгражда черупките на важен вид раци

29 Януари 2020
0 1227

Тихият океан е станал толкова кисел, че водата е започнала да разгражда черупките на ключов вид раци, показа ново проучване.

 

Учените открили, че раците от вида Dungeness – един от най-ценните видове за развлекателен и търговски риболов, започва да намалява популацията си, тъй като ларвите му са засегнати от повишаващата се киселинност на океана.

 

СПАСЯВАНЕТО НА ОКЕАНИТЕ ЩЕ ПОМОГНЕ В БОРБАТА С КЛИМАТИЧНАТА КРИЗА, ТВЪРДИ НОВ ДОКЛАД НА ГРИЙНПИЙС

 

Те установили, че киселинността влияе катастрофално върху черупките, като ги прави по-уязвими за хищниците и ограничава ефективността им в подкрепата на растежа на мускулите.

 

 

Водата в Тихия океан е толкова кисела, че е започнала да разгражда черупките на важен вид раци

 

 

По-ниските нива на pH също спомагат и за за дестабилизирането на механорецепторите на ларвите, увеличавайки възможността за загуба на важни сензорни и поведенчески функции

.

Ефектът на киселинността върху вече развитите раци от вида все още обаче не е известен.

 

Учените предполагат, че отклоняващите се модели на поведение, открити при различните видове ракообразни, като по-бавни движения, продължително време на търсене, както и нарушено плуване, може да се дължат на повишената киселинност.

 

 

Водата в Тихия океан е толкова кисела, че е започнала да разгражда черупките на важен вид раци

 

 

Океанската киселинност е страничен продукт от изгарянето на изкопаеми горива, тъй като газовете от въглеродния диоксид, който се отделя в атмосферата, се разтварят в океанската вода, произвеждайки слаба въглеродна киселина.

 

АСТЕРОИДЪТ, ИЗБИЛ ДИНОЗАВРИТЕ, Е ОКИСЛИЛ ОКЕАНИТЕ ПОЧТИ МИГНОВЕНО

 

След индустриалната революция средното pH на океана е спаднало от 8,2 на 8,1, което съответства на повишаване на общата киселинност с около 26%, а учените и активистите отдавна предупреждават за опасността от окисляване на океаните и последствията за морския живот.

 

Имайки предвид, че ракообразните играят важна роля в морската екосистема, отслабването на тези видове може да бъде пагубно, но са нужни допълнителни проучвания.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции