<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=55054" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Световната здравна организация обяви глобална тревога заради китайския коронавирус

31 Януари 2020
0 582

Продължаващото огнище на коронавируса от Китай е глобална здравна опасност, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от The Verge. Смъртоносният вирус вече е убил най-малко 170 души, а над 7000 са заразените по целия свят.

 

 

„Основната причина не е заради това, което се случва в Китай, а заради това, което се случва в други страни“, заяви на пресконференция Тедрос Адханом, генерален директор на СЗО. „Най-голямата ни грижа е вирусът да не се разпространи в други страни с по-слаби здравни системи, които не са готови да се справят с него.“

 

 

ВИЖТЕ КАК ИЗДИГАТ ЗА ДНИ ОТ НИЩОТО ОГРОМНА БОЛНИЦА ЗА КОРОНАВИРУС В КИТАЙ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

СЗО определя глобалната ситуация в коронавируса като „извънредно събитие, което представлява риск за общественото здраве и в други държави чрез международно разпространение на болестта. Заплахата изисква координиран международен отговор”. 

 

 

Световната здравна организация обяви глобална тревога заради китайския коронавирус

 

 

Въпреки напрежението, понастоящем Световната здравна организация не препоръчва никакви ограничения за пътуване или търговия. Страните трябва да прилагат своите политики за обществено здраве, да се борят с дезинформацията, да споделят данни и да работят заедно, за да спрат разпространението на вируса, каза още Адханом. Той също призова за ускоряване на усилията за разработване на ваксини и лечение.

 

 

НОВИЯТ МИСТЕРИОЗЕН ВИРУС ОТ КИТАЙ, КОЙТО ВЕЧЕ ВЗЕ ЖЕРТВИ. КАКВО ЗНАЕМ ДО МОМЕНТА?

 

 

Комитетът за международни здравни регулации към СЗО има за задача да проучи доказателствата около продължаваща криза. Той препоръча да бъде обявена извънредна ситуация поради увеличения брой случаи и нарстващия брой засегнати страни, както и заради сигналите в медиите за „съмнителни“ мерки, предприети срещу пътници в някои страни, заяви председателят на комисията Дидие Хусин.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции