<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата влезе в ТЕЦ на Ковачки заради италианския боклук

05 Февруари 2020
0 203

Районната прокуратура във Варна е започнала процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, пише Сега.

 

Акцията е във връзка с досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.

 

КОВАЧКИ ЩЕ ГОРИ БОКЛУК ОТ СОФИЯ СРЕЩУ 8,8 МЛН. ЛВ.

 

Смята се, че първите контейнери с италиански боклук са пристигнали на пристанище Варна-запад още миналата година. Товарът им бил деклариран като пластмасови и каучукови отпадъци.

 

 

Прокуратурата влезе в ТЕЦ на Ковачки заради италианския боклук

 

 

В последствие разследващите установили, че боклуците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя „Блацион“ ООД  в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“.

 

НЕЗАКОНЕН ИТАЛИАНСКИ БОКЛУК Е ОТКРИТ И В МОНТАНА

 

По-рано от районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Става дума именно за фирмата „Траш юнивърс“ ЕООД, която има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България. 

 

Според проверка на “Сега”, „Траш юнивърс“ е свързана с фирмата “Траш еко пак”. Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която “Траш еко пак” използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ – Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

 

ОТКРИХА ТОНОВЕ ИСПАНСКИ БОКЛУК ДО РЕКА ЧАЯ (СНИМКИ)

 

Топлоцентралите в орбитата на самоковския бизнесмен вече 5 месеца са обект на проверка от прокуратурата дали горят нерегламентирано боклук и по този начин застрашават здравето и живота на хората, които живеят в близост. Жителите на Гълъбово регулярно протестират заради мръсния въздух в града и околията. 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции