<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Горанов не знаел, че държавата губи стотици милиони от хазартни такси

05 Февруари 2020
0 567

Министърът на финансите Владислав Горанов продължава да твърди, че не е имал представа за поразиите в хазарта – въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта, съобщава Сега.

 

“Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност”, каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков. 

 

Шефът на хазартната комисия признал, че е помагал на Божков

 

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. “Ако съм знаел, не бих допуснал”, каза той, старателно избягвайки думата “оставка” .

 

След като прокуратурата погна хазартния бос Васил Божков, Агенцията за финансова инспекция влезе на проверка в ДКХ и установи, че в последните 5 години частните лотарии силно са намалявали размера на плащаните такси и това е ставало с благословията на чиновниците от хазартната комисия. Двама вече бивши шефове на ДКХ – Огнемир Митев и Александър Георгиев, получиха обвинения заради несъбраните такси. 

 

Да поговорим за съкровищата на Васил Божков

 

Преобладават коментарите, че е невъзможно в министерството на финансите да не се забелязали колко скромен е приносът на процъфтяващите игри на късмета към бюджета, че е имало политически чадър над лотарийния бизнес на Васил Божков и че случаят е толкова скандален, че изисква Горанов да подаде оставка.  

 

Критиките срещу финансовия министър се засилиха, когато в разгара на прокурорските акции срещу Божков той предложи скандални промени в Закона за хазарта, които на практика щяха да намалят таксите, събирани от организаторите на “игри на щастието”. Под напора на общественото възмущение Горанов оттегли предложението си.

 

Васил Божков: Явно са решили да ме премахнат

 

Преди дни министър той смени целия състав на Комисията по хазарта и прати на председателския пост там своя началник-кабинет Георги Йорданов. Назначенията са временни, тъй като се очаква злополучната комисия да бъде трансформирана в агенция.

 

Източник: Сега

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции