<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56751" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Илон Мъск призова за по-строги регулации на компаниите, разработващи изкуствен интелект

19 Февруари 2020
0 254

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск смята, че организациите, разработващи изкуствен интелект трябва да бъдат регулирани, включително неговите собствени компании.

 

Мъск изрази мнението си в Туитър на 17 февруари в отговор на статия, написана за компанията OpenAI, която някога беше управлявана от самия Мъск.

 

“OpenAI трябва да бъде по-прозрачна и всички компании, развиващи напреднали технологии с изкуствен интелект трябва да бъдат регулирани, включително Tesla”, написа той.

 

 

Мъск написа също, че както отделните правителства, така и глобалните организации трябва да поемат регулацията на технологията.

 

 

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX отдавна говори открито за потенциалните опасностите от изкуствения интелект.

 

Илон Мъск призова за по-строги регулации на компаниите, разработващи изкуствен интелект

 

 

“Запомнете думите ми”, предупреди Мъск през 2018 г.

 

“Изкуственият интелект е далеч по-опасен от ядрените оръжия, така че защо все още нямаме регулаторен надзор?”, добави тогава той.

 

През април Мъск каза в интервю по време Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай, че компютрите в крайна сметка ще ни надминат по всякакъв начин.

 

„Първото нещо, което трябва да приемем е, че сме много глупави, но определено можем да направим технологиите, които разработваме много по-умни нас“, сподели тогава той.

 

Мъск се позова на компютърните програми, които позволяват на машини да побеждават шампиони по шах, както и технологията на Neuralink – неговата собствена компания за мозъчен софтуер, който цели  да помогне на хората да засилят познавателните си способности в определени сфери.

 

Изкуственият интелект обаче е критикуван и от много други освен Мъск.

 

Организации за дигитални права и Американският съюз за граждански свободи (ACLU) също призоваха за пълна забрана или повече прозрачност на технологиите с изкуствен интелект, като например софтуерите за разпознаване на лица, като дори изпълнителният директор на Google – Сундар Пичай, предупреди за опасностите, призовавайки за по-строго регулиране на технологията.

 

ШЕФЪТ НА ГУГЪЛ ИСКА РЕГУЛАЦИИ ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

 

 

Източник: Digital Trends

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции