<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56975" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Американска компания разработи и изпрати за тестове ваксина срещу коронавируса

26 Февруари 2020
0 91

Американската биотехнологична компания “Moderna” вече е изпратила експериментална ваксина срещу коронавируса.

 

Първоначалните тестове на потенциалната ваксина могат да започнат през април, но процесът на тестване и одобрение ще продължи поне една година.

 

Американска компания разработи и изпрати за тестове ваксина срещу коронавируса

 

Компанията каза в изявление в понеделник, че първата партида от новата ѝ ваксина срещу коронавируса, наречена mRNA-1273, е изпратена до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID).

 

 

ВСЕ ПОВЕЧЕ ЛЕТИЩА ПРОВЕРЯВАТ ПЪТНИЦИТЕ ЗА СМЪРТОНОСНИЯ КОРОНАВИРУС ОТ КИТАЙ

 

 

Първите флакони на експерименталната ваксина ще бъдат използвани в планирано проучване от фаза 1 в Съединените щати, което обикновено включва тестване на ваксината върху малък брой здрави хора.

 

Директорът на NIAID Антъни Фочи поясни, че клиничното изпитване може да започне до края на април и е „първата стъпка“ в потенциалното предоставяне на ваксина на обществото.

 

The Wall Street Journal пише, че две дози от ваксината ще бъдат тествани върху доброволци, за да се види дали тя предизвиква имунен отговор, който предпазва от вируса, като общо 45 души ще участват в тестовете.

 

Дори клиничните тестове да са успешни, ще са необходими допълнителни тестове и регулаторни одобрения преди ваксината да може да бъде широко използвана.

 

Здравните служители и фармацевтичните компании по целия свят работят интензивно, за да намерят лечение или ваксина, с които да помогнат в борбата с коронавируса, който вече е заразил над 80 000 души по целия свят.

 

БОРИСОВ: РИСКОВЕТЕ ОТ КОРОНАВИРУС СА ГОЛЕМИ (ВИДЕО)

 

“Учените  могат да ускорят процеса на одобрение на ваксина след успешен опит от фаза 1 в опит да се спре разпространението на вируса, но дори тогава ваксината няма да бъде достъпна за употреба поне една година или 18 месеца”, каза Фочи пред CNN във вторник.

 

Американска компания разработи и изпрати за тестове ваксина срещу коронавируса

 

“Moderna” не е единствената компания, която се надява да намери имунизация срещу вируса, тъй като фармацевтичните гиганти “Johnson & Johnson” и “GlaxoSmithKline” също работят върху ваксини.

 

В понеделник акциите в компанията “Gilead” се вдигнаха с близо 5%, след като Световната здравна организация заяви, че едно от лекарствата ѝ – ремдезивир, показва признаци за лечение на коронавируса.

 

Американска компания разработи и изпрати за тестове ваксина срещу коронавируса

 

Докато експерименталната ваксина, разработена от “Moderna” все още остава недоказана, скоростта, с която е създадена, представлява изключителен напредък. Според сведенията на компанията, ваксината е разработена в рамките на 42 дни след като получила генетична информация за коронавируса.

 

За сравнение, в миналото на учените са били нужни около 20 месеца, за да започнат тестове върху хора на ваксината срещу SARS, твърди Фочи.

 

Източник: CNN

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции