<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67008" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев отгово...

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона “Алепу” (видео и снимки)

18 Юни 2020
0 1210

Цели 23 нови строежа са предвидени в защитената зона “Алепу” близо до Созопол, предава bTV, позовавайки се на главният архитект на общината.

Протестиращи се събират пред сградата на регионалната екоинспекция днес, защото, според несъгласните с прекомерното застрояване на Черноморското крайбрежие, това е институцията, която трябва да следи природата да бъде опазвана, а не унищожавана. Протестът не е само срещу строителството на Алепу, а в защита на цялото Черноморие.

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона &#8220;Алепу&#8221; (видео и снимки)

23 ПУП-а, всичките със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, са предвидени в защитена местност Алепу. И строителството там може да започне във всеки един момент.

Голяма част от защитена местност Алепу е включена в Общия устройствен план на Созопол като зона за курортно строителство.

“Направихме справка – 19, 23 общо, като 4 от тях са на „Алепу вилидж“. Те са одобрени ПУП-ове, те са действащи. От тези 23, който иска да строи, може да строи”, заяви арх. Радост Георгиева – гл. архитект на Община Созопол.

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона &#8220;Алепу&#8221; (видео и снимки)

Въпреки че всички тези терени попадат в зона А на черноморското крайбрежие, за тях ограниченията за по-ниско строителство не важат.

“Те важат, така пише в ЗУТ, само когато се правят нови ПУП-ове, т.е. вече влязъл в сила ПУП, си запазва собствените параметри, които са били одобрени, т.е. те винаги са по-високи, не се редуцират. Кота корниз 10 метра, плътността е 30, кинта – 1 и озеленяването е минимум 50%. В тази зона се правят предимно хотели, вили, жилища”, каза още арх. Радост Георгиева.

Инвеститорите на “Алепу” обявиха, че ще съдят всеки, който уронва доброто им име

До вече започнатия строеж, дружеството “Алепу вилидж” има още три терена, предвидени за застрояване.

“Ако утре възложителят си направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има пълното право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти“, обясни арх. Георгиева, като дoбави, че не може да каже точно на каква площ са.

Темата със скандалния строеж коментираха в парламента министрите на туризма и на регионалното развитие.

Скандално: 23 нови строежа са предвидени в защитената зона &#8220;Алепу&#8221; (видео и снимки)

„Министърът на туризма няма компетенцията свързани със строителството и издаването на разрешение за строеж по отношение на изграждане на обекти, попадащи в зона А и зона Б, заяви Николина Ангелкова, министър на туризма.

Екоминистър Емил Димитров: Не спирам „Алепу“, ще стане много хубав хотел (видео)

Геодезическото заснемане трябва да установи дали строежът е в рамките на имота или е извън него, уточниха от Агенцията по кадастър в Бургас

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции