<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68721" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОН готви няк...

Извънредно: Щабът връща някои от по-строгите мерки заради повишения брой на заразените в страната (видео)

09 Юли 2020
0 20668

“Анализът, който направихме за последните 10 дни, показва, че броят на носителите на коронавируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните до този момент мерки. Този анализ показа, че през следващите дни не очакваме да спадне броя на новите носители на коронавирус, даже може да има тенденция и за ново увеличение.” Това каза на извънреден брифинг заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус българи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с желанието ни да върнем българските граждани към нормалния начин на живот, да свикнем, с това, че трябва да живеем при наличието на коронавируса при спазване на всички противоепидемични мерки, най-вече свързани с дисциплината, дистанцията, носене на маски, дезинфекция и контрол. Гласувахме доверие на българските граждани и обществени и частни институции, които провеждат различни мероприятия“, допълни той.

Цели 240 нови случаи на коронавирус у нас за денонощие, най-много са в София и Пловдив

Ананиев обясни, че заповедта му за забрана на посещенията в нощни заведения и забрана за публика на стадионите вече е факт и ще влезе в действие от полунощ.

Извънредно: Щабът връща някои от по-строгите мерки заради повишения брой на заразените в страната  (видео)

„В някои отношения имаме подкрепата на хората за възстановяването на някои от мерките. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика“, посочи министърът.

Забранени са още посещения в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и заведения. Ако заведението е на открито, то може да използва 50% от капацитета си при спазване на дистанция от 1,5 метра. Новата заповед забранява и груповите празненства като сватби и балове с повече от 30 човека, независимо дали са на открито, или закрито.

Мерките влизат в сила от полунощ и ще действат до второ нареждане, уточни здравният министър.

Той напомни, че извънредната епидемиологична обстановка ще бъде удължена до края на месеца. 

“Това не означава, че и този срок е краен. Наблюдаваме непрекъснато процеса. Взимайки тези мерките днес ,ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. На този етап няма условие за такива”, заяви Кирил Ананиев.

Според него населението е повярвало, че всичко е отминало и е подценило ситуацията. 

“Въпреки увеличението на броя на вирусоносителите и хоспитализираните, нашите болници са готови да поемат дори и по-голямо натоварване. Ще направим така, че хората, които могат да се лекуват вкъщи, да се лекуват”, добави той.

Извънредно: Щабът връща някои от по-строгите мерки заради повишения брой на заразените в страната  (видео)

“Правим провеки в заведенията постоянно. Наложени са и много актове. Ще има контрол и ще е много жесток. Ако установим, че има втори такъв пропуск, ще искаме затваряне на заведението”, каза от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Според него, ако при проверка инспекторите на РЗИ установят, че служител на спезва мерките, освен него, ще бъде глобен и работодателя му – за това, че не е организирал условия на труд.

Извънредно: Щабът връща някои от по-строгите мерки заради повишения брой на заразените в страната  (видео)

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции