<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ураганът "Хан...

САЩ изтеглят близо 12 000 войници от Германия и местят част от тях към Черно море (видео)

30 Юли 2020
0 2432

САЩ ще намалят военното си присъствие в Германия с 11 900 войници като ги предислоцират към други части на Европа, пише The New York Times, като се позовава на изказване на шефа на Пентагона Марк Еспър, направено в сряда.

Около 6400 американски военослужещи ще се приберат обратно в родината си, а около 5 600 ще бъдат разположени в страни от НАТО. 

“Настоящият план на европейското командване е да преместят около 11 900 войски от Германия, като се намали броят им там от около 36 000 на 24 000” е заявил Еспер на пресконференция и добавил, че изтеглянето и предислокацията щели да започнат възможно най-скоро. 

САЩ изтеглят близо 12 000 войници от Германия и местят част от тях към Черно море (видео)
Шефът на Пентагона Марк Еспър. Снимка: Getty Images

Американските военни бази в Германия: какво се знае за тях?

“Германия плаща на Русия милиарди долари за енергетика, а ние трябва да ги защитаваме от Русия. Защо е всичко това? Освен това те все още се бавят с двата процента такси за НАТО. Затова ще преместим някои войски от Германия”. Това пък написа президентът Доналд Тръмп в Twitter.

Този ход със сигурност затруднява европейските лидери и ядосва както демократичните, така и републиканските законодатели, които виждат присъствието на американските войски на континента, особено в Германия, като крайъгълен камък на реда след Втората световна война.

Еспер е уточнил, че в бъдеще САЩ възнамеряват да разположат допълнителни сили в Полша и балтийските страни. Част от войските от Германия пък щели да отидат в Италия и Белгия.

Еспер обявил, че други части ще бъдат разположени на ротационна основа “на изток и в Черноморския регион”, за да “засилят сдържането” на Русия и да гарантират безопасността на съюзниците по югоизточния фланг.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции