<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70208" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Снощните про...

България се включва в списък държави за ваксини срещу Covid-19

30 Юли 2020
0 2405

България се включва в списък от европейски държави, чакащи за обща доставка на ваксини срещу новия коронавирус, съобщи председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, предава bTV.

Ваксините ще бъдат предназначени за 2 милиона българи – представители на рисковите групи. Това са хора на възраст над 65 години, хора с хронични заболявания и служители на първа линия в борбата с разпространението на заразата.

България се включва в списък държави за ваксини срещу Covid-19
Даниела Дариткова. Архив: БулФото

По думите на Дариткова страната ни не е задължена да купува ваксините и може да откаже при възникване на съображения.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни още, че парламентарната здравна комисия е подкрепила ратификация, с която се гарантира, че с откриването на ваксина за коронавируса, българските граждани ще имат достъп до нея.

България се включва в списък държави за ваксини срещу Covid-19

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че ваксинирането няма да бъде задължително, но ще има възможност всеки човек при заявено желание да може да си постави ваксина. Той уточни, че към момента все още няма разработена ваксина. По предварителни данни се очаква в средата на август да има яснота и готовност на фармацевтични фирми да са произвели такава ваксина, каза министърът.

С 30% увеличaват заплатите на здравните служители на първа линия (видео)

Яснота за доставките ще има през август, като количествата могат да се променят, а цената може да е по-ниска, тъй като се прави за всички страни в ЕС.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции