<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво се крие...

ГЕРБ ще са готови до 2 септември с искането за промени в Конституцията (видео)

15 Август 2020
0 1642

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно да съберат нужните за това 121 подписа до 2-ри септември, заяви пред “24 часа” правосъдният министър Данаил Кирилов.

Кирилов казва, че “няма съмнение, че заедно с премиера, всички министри ще подадат оставка”. По думите му е нормално да се очаква, че в първия работен ден на парламента след ваканцията – 2 септември ще бъдат събрани необходимите 121 подписа на депутати за внасянето на проекта.

ГЕРБ ще са готови до 2 септември с искането за промени в Конституцията (видео)

“Не бягаме от тази отговорност. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. А премиерът винаги се води от това да бъдем обединена нация и народ”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че е необходим рестарт и промяна на политическата система. След повече от месец на протести с искане за оставка на кабинета и главния прокурор, Борисов обяви, че от ГЕРБ ще внесат изкане за промяна на Конституцията и свикване на Велико народно събрание.

Извънредно от Бойко Борисов: Време е за рестарт на държавата, предлагаме Велико Народно Събрание и нова Конституция

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция не били новост за партия ГЕРБ. Още през 2017 г. е било заложено в политическата им програма.

„Много от политиците „яхват” това, но в същото време никой не е посмял да го направи. Ние винаги сме показвали, че нашият премиер има смелост да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ”, каза вицепремиерът Захариева.

ГЕРБ ще са готови до 2 септември с искането за промени в Конституцията (видео)
Екатерина Захариева и Георги Близнашки. Снимка: БулФото

“Това, което направи министър-председателят е много силен политически ход, защото принуди всички, които повдигнаха темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори”,  заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки

ГЕРБ ще са готови до 2 септември с искането за промени в Конституцията (видео)
Бойко Борисов и Георги Близнашки. Снимка: БулФото

„Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България”, каза той. И допълни: „Мисля, че трябва да се премине към избирането към Народното събрание, защото прекият избор даде възможност да се появят случайни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават ценни съвети за разделението на властите без да разбират от това”.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции