<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Може да се появи нова мутация на Covid-19, устойчива срещу маски и миене на ръцете

24 Септември 2020
0 3904

Covid-19 може да е станал по-заразен, тъй като е мутирал, предполага най-голямото генетично проучване, проведено в САЩ върху вируса. А учените предупреждават, че той вече може да е устойчив към предпазни мерки като носенето на маски и миенето на ръце, пише The Telegraph.

Сега един от вариантите на новия коронавирус е сред най-доминиращите в Америка, като представлява 99,9% от случаите в една изследвана област. Докладът стига до заключението, че мутация, която променя структурата на вируса, може да е причина за огромното разпространение на този конкретен щам.

Може да се появи нова мутация на Covid-19, устойчива срещу маски и миене на ръцете

В първата вълна на заразата през март в Хюстън, САЩ, около 71% от вирусите се характеризират с мутацията, която произхожда от Китай и е известна като D614G, се посочва в доклада на учените. До втората вълна, която започна през май и продължава досега, мутацията D614G е нараснала до 99,9% разпространение.

Изследователите от Чикагския университет и Тексаския университет установиха, че хората, заразени с този щам, имат по-високи “натоварвания” в горните дихателни пътища, което позволява на вируса да се разпространява по-ефективно. Един от авторите предлага, че D614G е все по-доминиращ в Хюстън и други области, тъй като е по-добре адаптиран за разпространение сред хората.

Може да се появи нова мутация на Covid-19, устойчива срещу маски и миене на ръцете

Техният доклад, публикуван в MedRxiv, обаче не открива, че вирусът е станал по-смъртоносен.

Подобно проучване, публикувано в Обединеното кралство, дава и подобни резултати, като установява, че D614G се увеличава по честота с „тревожна скорост“ по света.

Дейвид Моренс, вирусолог от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), каза пред Washington Post, че констатациите сочат към възможността вирусът да е станал по-трансмисивен и че това „може да има последици за способността ни да го контролираме“.

„Носенето на маски, миенето на ръцете, социалното дистанциране – всички тези неща са бариери за предаване или заразяване, но тъй като вирусът става по-заразен, статистически той вече е по-добър в това да заобикаля тези бариери“, посочи още Моренс, старши съветник на водещия експерт в САЩ д-р Антъни Фаучи.

Като правило, колкото повече генетично разнообразие има вирусът, толкова по-подготвен е той да се развива. Но някои вирусолози омаловажават изводите на проучването, като казват, че все още не е известно много за различните мутации на вируса и колко те са вирулентни.

Подробното проучване на мутациите обаче може да бъде важно за контролиране на пандемията. То може да помогне за предотвратяване на най-тревожните мутации – тези, които могат да помогнат на вируса да надвие над имунната система, ваксините или терапиите с антитела.

Източник: The Telegraph

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции