<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74345" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 255 са новите с...

Д-р Симидчиев: 700 000 ученици контактуват интензивно и заразата се разпространява (видео)

26 Септември 2020
0 1080

“Училището не е огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса”, каза уточни пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването “Денят започва” по БНТ.

Разпространението на инфекцията обаче ще се повиши, предупреди лекарят.

“Увеличаването на заразените е очаквано – това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява”, каза той.

Д-р Симидчиев: 700 000 ученици контактуват интензивно и заразата се разпространява (видео)

“Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, те ще останат начин, по който инфекцията ще се разпространява”, обясни Симидчиев.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората и най-вече на умората да се спазват мерките. Основно е увеличаването на контактите и неизползването на предпазни средства – логично е да има пик след събиране на много хора на мач, протест или на училище.

“Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение”, отсече Симидчиев.

С идването на есенно-зимния сезон експертите очакват увеличаване на заболеваемостта от всякакви инфекции, включително и от коронавирус. Затова ще допринесе и замърсяването на околната и битовата среда заради паленето на печки с дърва и въглища и увеличаването на фините прахове частици, които предразполагат към боледуване.

Пулмологът смята, че здравната система все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане в следващите месеци. Според Симидчиев в интензивните отделения няма да има проблем с ресурса.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции