<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74479" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Смъртните сл...

Проф. Кантарджиев: Ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски, не очаквам затворени училища (видео)

29 Септември 2020
0 5985

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната”. Това обясни в предаването “Здравей, България” по Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По неговите думи, 25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде преминавана.

Специалистът смята също така, че мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене”, категоричен бе проф.Кантарджиев.

Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

“Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ”. Така специалистът коментира новината, че брифингите на Националния оперативен щаб за коронавируса се завръщат.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Tamara Dimitrova

    29 Септември 2020

    Абсолютно прав профессор Кантарджиев!

Реакции