<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евродепутат ...

Kъде и с колко се разминават думите на Деница Сачева пред “DW” с реалността

02 Октомври 2020
0 3862

В интервю пред “Дойче веле” министърът на труда и социалната политика Деница Сачева изнесе данни, които накараха воодещия на предаването “Conflict Zone” Тим Себастиян да се усъмни в достоверността им, пише bTV и представи проверка на част от тях.

Попитана от журналиста защо правителството не подава оставка, след продължаващите вече трети месец протести, Сачева отвърна, че “те не са повече от 6000 души, а има повече от един милион, които са гласували за това правителство.” Тя коментира, че повече от 80 полицаи са в болница след упражнено от демонстрантите насилие.

Вижте цялото безкомпромисно интервю на „Дойче Веле“ с министър Сачева (видео и субтитри)

Според данни, изнесени от вътрешния министър пред парламентарната комисия на 24 септември, пострадалите полицаи, които към този момент са се лекували в болница, са четирима. След тази дата няма информация за насилие по време на демонстрациите.

“На 2-ри срещу 3-ти пострадаха над 100 полицая. 36 от тях бяха откарани до лечебни заведения, останалите бяха обработени с медицинска помощ на място, от тези 36, 7 бяха хоспитализирани. На 4 септември сутринта с главния секретар посетихме МВР болница и разговаряхме с трима или четирима от тях“, съобщи тогава Христо Терзийски.

Относно икономическата ситуация в страната, министър Сачева заяви, че през последните пет години брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е увеличил почти двойно.

“Това не е възможно за страна, която има пандемична корупция, не е възможно да получим такива числа, ако всичко е толкова грубо и корумпирано“, казва Сачева.

“Вашите числа са удивителни”, отбеляза Себастиян. “Вашият БВП е увеличен последните 10 години с 50 процента, в контраст с Румъния, които бяха присъединени в същия ден като вас към Европейския съюз, там е регистрирано увеличение на БВП с повече от 200 процента”, допълни той.

Данните от проверка в Националния статистически институт (НСИ) посочват обаче, че през 2015 г. БВП на България е близо 90 милиарда лева, 5 години по-късно – за 2019 г., е малко под 119 милиарда, или увеличение с малко над 30%.

Социалният министър не за първи път дава твърде положителни оценки на икономическите показатели на България пред чуждестранни медии. Преди близо два месеца подобни данни тяизнесе и в студиото на радио BBC.

Деница Сачева пред радио BBC: приходите са се увеличили тройно за последните 10 години

На въпрос на водещия от “Дойче веле” защо в България средната работна заплата е по-ниска в сравнение дори със страни като Черна гора, която не е член на Европейския съюз, Сачева отново контрира, че това не е вярно.

“Когато дойдохме на власт минималната работна заплата беше 250 лв, а сега е 610”, каза тя. “И ако говорим за влиянието на европейските фондове, всъщност повишаването на заплатите благодарение на инвестициите от еврофондовете е 8,2 процента за периода 2014-2020 г.”, категорина е Сачева.

Увеличението на минималната работна заплата от 240 на 610 лв. обаче продължава в периода от 2011 до 2020, сочи НСИ, тоест 9 години.

Междувременно стана ясно, че от Свободна Европа са потърсили министър Сачева за отговор на въпроса от къде разполага с посочените данни за пострадали полицаи. Ето какво е отговорила тя:

“Информацията е на МВР и бе предоставена след протеста на 2 септември в София. Става въпрос обаче за пострадали полицаи, а не за приети в болница”, каза социалният министър. Тя обясни твърдението си за “над 80 полицаи” в болница с лапсус. Според нея това е единствената й грешка в интервюто.

“Смятам, че обективността и на журналистите, и на политиците изисква, когато се говори за пострадали граждани, за насилие над журналисти от страна на полицията, да не се пропуска темата за насилието над самите полицаи. Това е въпрос на обективност”, каза Сачева.

Източник: bTV, Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Adrian Ndre

    09 Октомври 2020

    Тая пача ли е единствения министър, който говори английски?! и то какъв английски...пиян руснак вади по-добър акцент...

Покажи всички Скрий

Реакции