<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76052" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франция дост...

След убийството на учител заради карикатура на Мохамед властите затварят джамия в парижко предградие

20 Октомври 2020
0 3878

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен поиска да бъде затворена джамията в град Пантен, предградие на Париж, разпространила във Фейсбук видео с критики към учителя по история Самюел Пати, който беше убит в петък, пише Mediapool.

“Поисках от префекта на департамент Сен Сен Дени да затвори джамията в Пантен”, отбеляза министърът пред телевизионния канал ТФ1.

По думите му префектът, ще подпише съответното разпореждане веднага. П

Преди това стана ясно, че джамията в този град е разпространила на страницата си във Фейсбук видео с баща на ученичка в лицея, в който работел убитият. В него мъжът критикува действията на преподавателя.

В събота самият ислямски проповедник в джамията беше поставен под стража. Общо в хода на разследването към момента са задържани 15 души.

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишния учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура, а президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

Източник: Mediapool

Снимка: АР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции