<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76233" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия обя...

Мерки срещу Covid-19, равносилни на локдаун, въвеждат в Ирландия и Чехия

22 Октомври 2020
0 1271

Ирландия въвежда най-високо ниво на рестрикции заради Covid-19, пише Капитал. В сряда страната обяви 3 смъртни случая и 1167 новозаразени.

Мерките са подобни на тези, които бяха наложени през пролетта, но сега училищата остават отворени.

Рестрикциите в Ирландия влязоха в сила от тази нощ, след като кабинетът реши да въведе ограничителни мерки от пето, най-високо ниво. Те ще продължат шест седмици, а преразглеждане на ситуацията ще има след четири.

Мерки срещу Covid-19, равносилни на локдаун, въвеждат в Ирландия и Чехия

На тези, които не спазват новите правила, ще бъдат налагани глоби от 500 евро. Правителството посочва, че на хората винаги ще бъде дадена възможността да приложат мерките и глобите ще бъдат използвани като последно средство.

Същевременно Чехия връща ограничения, които са равносилни на локдаун или национално “затваряне” на фона на 11 984 нови инфекции в сряда. Правителството заяви, че без тези мерки здравната система ще се срине за по-малко от три седмици.

Вече се знае колко ще струва ваксината срещу Covid-19 в страните от ЕС (видео)

В Чехия всички магазини освен супермаркетите и аптеките трябва да затворят от 6 ч. сутринта в четвъртък. Гражданите трябва да останат вкъщи и да намалят социалните си контакти до абсолютния минимум. Изключенията са за пътуването до работа, купуването на храна и посещението на близки или лекар. Може да се излиза навън или в парка, но само по двойки, с членове на семейството или сами. Здравните власти алармират, че 80% от болничните легла, предвидени за пациенти с коронавирус, са вече заети.

Чехия обяви извънредно положение на 5 октомври. Правителството вече затвори ресторантите и училищата, а маските са до голяма степен задължителни вътре и навън. Новите ограничения ще важат до 3 ноември, но очакванията са, че управляващите ще удължат срока.

Източник: Капитал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции