<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Радев с...

Можем ли да се поучим от втората смъртоносна вълна на испанския грип през 1918 година?

29 Октомври 2020
0 11713

В  смъртоносната вълна на испанския грип през есента на 1918 година милиони хора са станали жертва на пандемията само защото не са знаели това, което сега знаем за разпространението на вирусите и респираторните заболявания, пише CNN.

Същата съдба може да ни сполети сега, ако хората продължават да пренебрегват натрупаното познание в течение на един век научен прогрес и осмислен опит от предишни епидемии.

Можем ли да се поучим от втората смъртоносна вълна на испанския грип през 1918 година?

Пандемията от 1918 г. се проявява на три вълни, от пролетта на 1918 г. до зимата на 1919 г. и в крайна сметка убива от 50 милиона до 100 милиона души в световен мащаб.

Първата вълна през пролетта на 1918 г. е относително мека. Повечето смъртни случаи от грип през 1918 г. са настъпили през есента на 1918 г. – втората и най-лоша вълна от грипа през 1918 г.

Може ли пандемията от испански грип през 1918 г. да ни научи на нещо? (снимки)

Можем ли да се поучим от втората смъртоносна вълна на испанския грип през 1918 година?

Здравните експерти очакват инфекциите с Covid-19 да се увеличат тази зима, тъй като вирусът, който причинява Covid-19, е от групата на коронавирусите, за които се знае, че се разпространяват повече през зимата.

В зимния, по-малко влажен въздух, частиците, пренасящи вируси, могат да се задържат във въздуха по-дълго. Освен това, носните ни мембрани са по-сухи и по-уязвими към инфекция тогава. И тъй като времето става по-студено, прекарваме повече време на закрито без достатъчна вентилация, което означава, че вирусът има по-голяма вероятност да се разпространи.

Можем ли да се поучим от втората смъртоносна вълна на испанския грип през 1918 година?

Има няколко хипотези защо втората вълна от 1918 г. е била толкова ужасна, включително вирус, който вероятно е мутирал спрямо моделите на човешко движение и поведение по това време.

При пациенти с грип от 1918 г. пневмонията често се развива бързо и убива хората на втория ден. Усилията на човечеството тогава са били съсредоточени в Първата световна война и широкото разпространение на заразата е било улеснено от придвижването на войските и претъпканите военни лагери.

Оцветени снимки от времето на испанския грип показват колко сходна е била ситуацията със сега (видео и снимки)

Шест дни след първия случай на грип, регистриран в Масачузетс, случаите се умножават до 6674 случая.

Относно социалната картина тогава, властите налагат закони за носенето на маски и забрани да се плюе на обществени места.

По време на Първата световна война и в условията на епидемията от испанския грип светът е изгубил няколко поколения млади хора. Това налага да си дадем сметка какво ни чака сега и как да го посрещнем.

Снимки от 1918 г. показват хора и котки с маски, заради пандемията от испански грип (снимки)

Въпреки че случаите на Covid-19 се увеличават и могат да скочат тази зима, има неща, които можем да направим, за да спрем разпространението. Все още са важни предпазни мерки като физическо дистанциране, избягване на събирания и ненужно пътуване, измиване на ръце и носене на маска.

През 1918 г. все още не е имало одобрена и регулирана ваксина. Този път с коронавируса, различни програми тестват ваксини, за да могат да имунизират различни групи от обществото потенциално до пролетта на 2021 г.

Това, което все още е от изключителна важност е да се вслушате в актуализациите и насоките на местните органи за обществено здравеопазване и научните познания на изследователи и организации.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции