<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77100" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зад атаката в...

Убитият ислямист от Виена е с македонско гражданство и албански корени, опитал да избяга в Сирия (видео)

03 Ноември 2020
0 1961

Застреляният нападател от атентата във Виена вчера е мъж, роден през 2000 г., с австрийско и македонско гражданство. Това твърди австрийската медия Kronen Zeitung, позовавайки се на информация от вътрешното министерство, а данните са потвърдени от Der Standard и от разследващия журналист от седмичника Falter – Флориан Кленк, пише сайтът Булевард България.

Убитият ислямист от Виена е с македонско гражданство и албански корени, опитал да избяга в Сирия (видео)

Според Кленк – нападателят се казва Куртин С. Роден е и е израснал във Виена и има албански корени, а родителите му са от Северна Македония.

Той е един от няколкото предполагаеми извършители на атентата, при който загинаха четирима цивилни, а най-малко 17 души бяха ранени.

Убитият ислямист от Виена е с македонско гражданство и албански корени, опитал да избяга в Сирия (видео)
Снимка: Reuters

От Krone.at пишат, че името на нападателя е Куйтим Ф. Той е дал клетва за вярност на ръководителя на Ислямска държава Абу Ибрахим Ал-Кураиши малко преди атаката – информация, която все още не е потвърдена. Още тази сутрин обаче австрийските власти обявиха, че мъжът е „симпатизант на Ислямска държава“. Бил е познат на службите за борба с тероризма.

Зад атаката във Виена стоят “ислямски терористи”, обявиха властите в Австрия (видео)

Той има криминално досие и е излязъл от затвора през декември 2019 г. Бил е арестуван в Австрия през април миналата година. Причината – членство в терористична организация. Тогава е осъден на 22 месеца затвор, тъй като е бил един от 90 австрийски ислямисти, които искали да отпътуват за Сирия и да се присъединят към милициите на Ислямска държава.


20-годишният мъж обаче бил пуснат на свобода условно, тъй като е бил непълнолетен.

Според информация на Kronen Zeitung – извършителят на нападението е носил мачете, пистолет и автомат „Калашников“. Бил е снабден с колан с експлозиви, за да извърши „тази отвратителна атака срещу невинни граждани“, каза вътрешният министър на Австрия – Карл Нехамер.

В социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как нападателят стреля към случайни минувачи. Изглежда, че държи AK-47 „Калашников“, който според австрийския закон за оръжията попада в категория А – забранени. Терористът най-вероятно се е снабдил с него по незаконен път.

Kronen Zeitung смята, че точно преди атаката в центъра на Виена 20-годишният мъж е публикувал снимка с текст, в който е изразил своите симпатии към терористите от Ислямска държава. Акаунтът му в Instagram е блокиран.

Службите са влезли в дома му и са го претърсили. Издирва се най-малко още един екстремист, тъй като на 2 ноември е имало шест отделни стрелби в австрийската столица. Няколко души са били задържани, като властите все още не споменават точен брой, както и кои са арестуваните.

Източник: Булевард България

Видео: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции