<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77109" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев: Докато...

България още не е готова да “пусне” Македония в ЕС, но има напредък по някои въпроси (видео)

03 Ноември 2020
0 354

София и Скопие са постигнали напредък по отворените въпроси, но България все още не е в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония, каза външната министърка Екатерина Захариева на брифинг на Външно министерство.

Тя се е срещнала в Берлин с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония – Никола Димитров и Буяр Османи. Петчасовите разговори са се случили с посредничеството на Германия, която е ротационен председател на ЕС.

България още не е готова да &#8220;пусне&#8221; Македония в ЕС, но има напредък по някои въпроси (видео)
Снимка: Pixabay

Какви са условията на България пред членството на Северна Македония в ЕС

“Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, но не е много времето”, каза тя.

Очаква се темата да бъде обсъдена на заседание на заседание на Съвета “Общи въпроси” на 10 ноември, като дотогава българската позиция трябва да е ясна. В същото време дипломатически източници не изключват възможността въпросът да продължи да се обсъжда още няколко седмици. Берлин обаче опитва да постигне пробив в рамките на германското председателство и ще иска процесът да бъде задвижен до края на годината.

България още не е готова да &#8220;пусне&#8221; Македония в ЕС, но има напредък по някои въпроси (видео)
Снимка: Pixabay

“Не всички държави членки са толкова ентусиазиране за разширяването на ЕС и Скопие трябва да използва тази възможност”, каза Захариева

Има ли смекчаване на българската позиция? Тя отчете напредък по два конкретни въпроса. Първият е, че името “Северна Македония” изключва териториални претенции към България. Скопие по-рано коментира, че е готово да препотвърди това. Има сближаване и по въпроса за езика, макар че не стана ясно какво точно. България приема два варианта за езика – да се използва формулировката от 2017 година “официален език на Република Северна Македония“ или да се признае, че македонският език е на българска основа.

България още не е готова да &#8220;пусне&#8221; Македония в ЕС, но има напредък по някои въпроси (видео)

Захариева посочи, че България настоява и за категоричен отказ от предявяването на претенции за малцинство в България.

Официалната позиция на България в последните дни бе, че настоява Северна Македония да признае българските основи на езика и народа си, за да одобри началото на преговорите. Въпреки че Захариева каза, че няма промяна на позицията ни, не посочи директно това условие.

Захариева демонстрира по-умерено поведение спрямо Скопие, но другият вицепремиер Красимир Каракачанов не е готов към момента на никакви отстъпки и едва ли ще склони, като се има предвид, че темата ще е основна за партията му ВМРО в предстоящата предизборна кампания.

България още не е готова да &#8220;пусне&#8221; Македония в ЕС, но има напредък по някои въпроси (видео)

Ключово ще е решението на премиера Бойко Борисов, който към момента също не дава сигнали, че е готов да на компромиси.

“Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза Захариева.

Източник: Mediapool

Видео: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции