<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77648" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново доста ...

Здрави се редят пред Covid фургоните на болниците, които са за хора със симптоми (видео)

11 Ноември 2020
0 817

Едва между 40 и 45% от гражданите, потърсили консултация във фургоните пред големите болници, имат симптоми, сходни с тези на коронавирусната инфекция, посочват от здравното министерство.

Идеята е там да се прави бърз антигенен тест и консултация, за да стане ясно дали хората действително са заразени. Преценката се прави от лекар, разказва bTV. Затова и има случаи, в които на пациентите се налага да плащат за тестове.

Може ли да бъде намалена цената на PCR теста у нас?

В столицата цената за антигенен тест е около 35 лева за граждани без симптоми. Там и желаещите за преглед за повече. До дни столичани със симптоми ще могат да се преглеждат и в Covid кабинети в поликлиниките, след като са били насочени по телефона от джипито.

Това ще раздели потоците на болните с коронавирус и пациентите с други симптоми пред лечебните заведения. Не е ясно обаче колко от поликлиниките в София ще имат капацитет за такива кабинети, както и откога ще започне издаването на направления за тестове.

Личните лекари ще дават направление за PCR тест при наличието на пет симптома. Вижте какви (видео)

До края на седмицата болниците ще получат допълнително бързи антигенни тестове, с които а изследват пациенти в пунктовете, а разходите, които са направени от лечебните заведения, ще бъдат възстановени.

Ще се обсъди и дали резултатите от тях ще могат да са алтернатива на PCR тестовете и при положителен антигенен тест пациентите да се поставят в домашна изолация и под карантина.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции