<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: По 25 починали...

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

02 Декември 2020
0 15323

На редовно заседание в Министерския съвет бе приет Националния план на България за готовност при пандемия, съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

При изготвянето му са използвани насоки на Световната здравна организация и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

Основните цели в плана са:

– Ограничаване на заболеваемостта и намаляването на смъртността от пандемична инфекция;

– Осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите;

– Поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектор и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.;

– Осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация на обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

„Представеният национален план е един програмен документ, основополагащ за справянето над държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия“, уточни здравният министър.

И добави: “Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Такива планове ще бъдат разработени, ако обществото ни се изправи и пред друга пандемия, като настоящият план е програмният документ, върху който ние ще стъпим“.

“До четвъртък Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19”, oбяви още проф. д-р Костадин Ангелов. Според министъра, на следващото заседание на Министерски съвет планът ще бъде гласуван.

„Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации“, допълни той.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнило със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той обяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

Гигов получи поздравление и от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

“Със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу Covid-19”, каза на брифинга в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Националният план е полезен, защото дава основните насоки и точки, като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, как да намалим броя на засегнатите лица – заболяемостта и смъртността, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем пез това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура от жизненоважно значение, дейността на важни държавни органи и стигнем до чисто комуникационната стратегия. Ключово значение имат посланията към хората и правдивата информация, която стига навреме до тях“, посочи Кунчев.

„Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу този вирус. Ще има хора, които казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве. Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран. Идеята на този план е, ако скоро се срещнем с други причинители, да има ясен план за действие. Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплаха“, допълни още той.

“До края на тази седмица ще се оборудваме с достатъчно хладилници и фризери, за да получим първата пратка от така наречената фризерна ваксина „Пфайзер“, каза д-р Костадин Ангелов, като посочи, че в момента се подписват договорите с фирмите, които имат налични хладилници на територията на България.

Извънреден брифинг на Щаба: Започваме ваксиниране срещу Covid-19 (видео)

„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни“, каза той.

„Ангажимент на координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае, да бъде ваксиниран срещу Covid-19 и той ще получи ваксина такава, каквато пожелае“, подчерта министърът.

Ангелов добави, че ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат такива, каквито ще пристигнат във всяка една европейска държава.

„Те ще бъдат разположени на няколко места в страната. В София ще бъдат разположени на две места – „Булбил“ и РЗИ – София. Другото място ще бъде РЗИ – Бургас. Хладилниците, които ще получим, ще бъдат 4 на брой и те са абсолютно достатъчни, за да гарантираме успешната логистика на първата доставка“, каза той.

„По нататък предстои осигуряване на хладилници във всички РЗИ в страната. А след това логистиката, която ще бъде направена, е описана в Националния план и ще бъде реализирана от координационния съвет“, добави още министърът.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции