<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79418" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Анг...

Лаборатория прави платени PCR тестове без да отчита резултатите пред РЗИ (видео)

06 Декември 2020
0 3217

Столична лаборатория извършва тестване за Covid-19 с PCR тестове без да отчита резултатите пред СРЗИ, съобщава bTV.

Новината идва след сигнал на жена, която се почувствала зле и отишла да си направи изследване, което дало положителен резултат.

Лаборатория прави платени PCR тестове без да отчита резултатите пред РЗИ (видео)

След обаждане на РЗИ, жената узнала, че тестът ѝ не е пристигнал в софийското здравно подразделение. Жената обяснила случая и оттам ѝ отговорили:

„О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите“. Така жената разбрала, че освен без резултат от плетеното от джоба ѝ изследване, тя не е и официално в болничен.

Така се наложило повторно изследване с PCR, което ѝ струвало нови 120 лв. От лабораторията обяснили, че уведомяват пациентите си и чрез сайта, и чрез бланка, че на практика тестът, който плащат, може да послужи само за „лична информация“.

Лаборатория прави платени PCR тестове без да отчита резултатите пред РЗИ (видео)

“Тестове за Covid-19 правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп“, обясни Емил Митев, мениджър „Продажби“ в лабораторията.

Лабораторията не е част от списъка с лицензираните, чиито резултати се отчитат в системата. От лятото досега в нея са направени около 4 000 PCR теста. Затова от столичната РЗИ са обяснили, че резултатите трябва да бъдат потвърждавани в Националната референтна лаборатория.

Защо лабораториите бавят въвеждането на резултатите от PCR тестовете (аудио)

“Провеждането на тестове в лаборатории, които не са включени в заповедта на министъра на здравеопазването и нямат достъп до системата води до възможността лица с позитивни резултати да останат невписани в системата, което възпрепятства поставянето им под карантина и спомага за разпространение на инфекцията“, отговарят от РЗИ.

Лаборатория прави платени PCR тестове без да отчита резултатите пред РЗИ (видео)

В лабораторията няма наличнилекари и от СРЗИ са сезирали Софийската Районна прокуратура. От Медицинския надзор поясняват обаче, че при тях не са постъпвали сигнали от пациенти с платен PCR, който да не е бил отчетен

Видео: bTV

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции