<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79917" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Облекчаване ...

Антигенните тестове ще влязат в официалната статистика след 21 декември (видео)

14 Декември 2020
0 646

От 21 декември ангигенните тестове ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще бъдат вписвани в статистиката, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг днес.

Извънреден брифинг на здравния министър: Ще настоявам мерките да останат и след 21 декември (видео)

Очаква се тогава да приключи работата на Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването. 

“Когато приравним тестовете – пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани”, разясни проф. Ангелов и добави, че приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете ще се случи с негова заповед на 21 декември.

Антигенните тестове ще влязат в официалната статистика след 21 декември (видео)

Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършване на антигенни тестове при изразена клинична картина, разясни още здравният министър. 

“Ние много държим на наличието на клинична картина, когато имаме оплаквания като температура, главоболие, типичните грипоподобни симптоми и позитивен бърз антигенен тест, чак тогава да можем да говорим за Covid заболяване”, уточни министърът.

Антигенните тестове ще влязат в официалната статистика след 21 декември (видео)
Стопкадър: bTV

Той заяви, че положителния антигенен тест при наличието на клинична картина ще служи за издаването на болничен и поставянето под карантина, както това важи за PCR-ите: изолация за пациента за 14 дни, а контактите му от първа линия ще подлежат на 10-дневна карантина.

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции