<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намалява бро...

Драстично затягане на мерките във Великобритания заради новия щам на Covid-19

20 Декември 2020
0 1674

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия щам на коронавируса, пише британския TheGuardian.

По първоначални данни той е с до 70% по-заразен от всички други познати до момента разновидности на Covid-19.

Драстично затягане на мерките във Великобритания заради новия щам на Covid-19

Новите мерки, анонсирани от Борис Джонсън, поставят жителите на южна и източна Англия, в това число Лондон, под забрана да се събират по коледните празници.

“Да, Коледа тази година ще бъде различна, даже много различна”, заяви премиерът. “Жертваме възможността да се съберем с любимите хора в името на това да предпазим живота и здравето им, за да имаме шанса да посрещнем много бъдещи Коледи заедно с тях.”

В Англия засякоха нов щам на Covid-19, Лондон въвежда най-високата степен на ограничения (видео)

Здравните власти във Великобритания са в надпревара с времето, за да разберат дали вариант VUI-202012/01 е по-опасен от предишните щамове и дали причинява по-тежки случаи на Covid-19 при заболелите. В същото време съществува възможността този вариант да се разпространява по-бързо от предходните главно заради неспазване на противоепидемичните мерки.

Едно от най-главните притеснения е дали разрешените до момента ваксини срещу болестта ще бъдат ефикасни и срещу новата разновидност.

Драстично затягане на мерките във Великобритания заради новия щам на Covid-19

Вирусите мутират постоянно – до момента за SARS-CoV-2 са открити десетки мутации по цял свят, като най-разпространеният в Европа е т.нар. „Испански щам“, който до скоро беше най-заразният.

Великобритания първа официално одобри ваксината на Pfizer и BioNTech, започва имунизация

Британското правителство вече е подало информация към Световната здравна организация с наличните данни. Лабораториите на СЗО вече разполагат с новия щам на вируса, като предстои да го изследват, за да разберат дали той реагира на антитела и на създадените до момента ваксини.

На територията на Великобритания властите изготвят регионални карти къде се разпространява новия по-заразен щам, но те ще бъдат готови най-рано след две седмици – предостатъчно време, за да се разпространи.

Драстично затягане на мерките във Великобритания заради новия щам на Covid-19

Появата на новия щам е притеснителна, но това не означава, че на всяка цена той е по-опасен от предходните. До момента са открити няколко по-сериозни мутации на Covid-19 – преди месец датското правителство унищожи милиони норки заради открит щам на коронавирус у тях. През октомври пък стана ясно, че на територията на Европа се разпространява най-вече „Испанският щам“, който се появява за първи при фермери в Испания през лятото. Нито един от двата щама не е по-смъртоносен или пък по-устойчив на ваксина.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции