<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80959" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал в САЩ...

Британски съд отказа да екстрадира Джулиан Асанж в САЩ

04 Януари 2021
0 450

Британски съд отказа да екстрадира основателят на разследващия сайт “Уикилийкс” Джулиан Асанж в Съединените щати, предадоха световните медии, цитирани от КлубZ.

Съдията Ванеса Барайтсър е мотивирала решението си с “потенциални рискове за здравето и благополучието” на Асанж. САЩ са повдигнали 18 обвинения на 49-годишния Асанж, за които може да бъде осъден на 175 години затвор. Той е обвинен в заговор с бивш служител на американското военно разузнаване с цел разпространяване на класифицирани документи през 2010 г.

Британски съд отказа да екстрадира Джулиан Асанж в САЩ

Швеция през 2010 г. обвини Асанж в сексуален тормоз и изнасилване (днес тези обвинения вече са снети) и затова той се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран.

Швеция се отказва от разследването срещу Джулиан Асанж за изнасилване

През април 2019 г. отношенията му с еквадорските власти се обтегнаха, а британската полиция го задържа по искане на САЩ.

Съдебните изслушвания по американското искане за екстрадиция започнаха през май. Малко по-късно Вашингтон повдигна нови 17 обвинения срещу Асанж, свързани за нарушения на законите за шпионажа и разкриването на секретна информация.

Арестуваха Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон

Адвокатите от американската страна бяха заявили по-рано, че са готови веднага да обжалват евентуален отказ на искането си за екстрадиция. Според тях делото ще отнеме много години и може да стигне дори до британския Върховен съд или до Европейския съд по правата на човека.

Източник: КлубZ

Видео: France24

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции