<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82118" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Асен Ба...

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

21 Януари 2021
0 4171

“Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-голям от потвърдените положителни случаи.” Това каза на редовния брифинг за Covid-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Той уточни, че за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи 2993.

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

„За 21 януари – 8052 са изследваните проби, от които 46% с PCR тестове или 3676, 4376 са с антигенни тестове. Новите случаи са 482, от които 62% с PCR тестове – 302 и 180 с антигенни тестове. 51 са новохоспитализираните. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 16 лица са под 19 години. 213 409 е общият брой на заразените. 3220 са в лечебни заведения. 327 са в интензивни структури. 4600 е броят на излекуваните. 37 са починали. 8651 е общият брой на починалите. 72 години е средната възраст на починалите. За последното денонощие са регистрирани 29 нови случая на 7 лекари, 9 медицински сестри, 9 санитари и 4 друг медицински персонал“, обобщи Ангелов.

Продължава да спада процентът на положителните тестове за Covid-19 у нас

Заетостта на болничните легла на национално равнище за неусложнени пациенти е 29%, като най-висока тя е в София-област, следвана от София-град. Заетостта на интензивните легла е 43%, с най-голяма използваемост в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

Общият брой на положителни случаи на коронавирус при медицинския персонал от началото на пандемията е 9339, като 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, на интензивно лечение са 7, от които 5 в София-град, 1 в Шумен и 1 в Сливен. Излекуваните до момента медици са 8161.

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

“Все още, макар и с доста по-забавен темп, имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителните тестовете, така и на смъртността и приетите в болници”, обяви от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Доц. Кунчев уточни още, че за последната седмица най-висока е заболеваемостта във Враца, а най-ниска в Разград.

Задава се третата вълна. Какво трябва да направи България?

„В последната седмица Разград падна във втората жълта категория на заболяемост между 20 и 60 на 100 000. Това се случва за първи път от няколко месеца. Освен това, половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000 в резултат, на което имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. За последната седмица най-висока е заболеваемостта във Враца – 186 души на 100 000, в Бургас – 169 души на 100 000, Плевен – 169 души на 100 000, Перник – 163 души на 100 000. Най-ниска е в Разград – 59 души на 100 000, Смолян – 71 души на 100 000, Търговище – 62 души на 100 000, Велико Търново – 85 души на 100 000“, допълни той.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че ситуацията в Европа обаче не е толкова оптимистична. По думите му притесненията идват от ситуацията във Великобритания, Финландия и Нидерландия и разпространението на т.нар. “нов щам” на коронавируса.

„В момента се намираме в чудесна ситуация, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространяването му“, допълни той.

Проф. Асен Балтов: Британският щам на коронавируса вече е в България

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

“Новият вариант на Covid-19 вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория”, каза директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември” поясни той.  

„Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките”, каза още Балтов.

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

“Във връзка с тези опасности, които предстоят, имаше едно много хубаво представяне в една от големите телевизии. Колежка от Кеймбридж даде интересна графика. Тя е на базата на математически модел, на база данни на този нов вариант на Covid-19 и класическия вариант. Ако имаше вариант, който дава 50% по-голяма смъртност, то смъртността щеше да се увеличи не повече от един път. Докато ако имаме щам, който дава по-голяма заразност – с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти”, заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че това не изменя неговата същност като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения.

“С разширяването на дейността на болничната дейност, все пак болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. И така може да се стигна до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да получат “, допълни ген. Мутафчийски.

Изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население. Това е на база на 14-дневна заболеваемост. Пикът го достигаме на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост.

“Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболяемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С твърдост на мерките, което е по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след 4 седмици”, допълни ген. Мутафчийски.

И посочи, че смъртността е 9 пъти по-висока.

Бойко Борисов на брифинга на Щаба: Компромисът, който можем да направим с мерките, е само в образованието (видео)

На брифинга се появи и премиерът Бойко Борисов.

“Компромисът, който можем да направим, в за връщането по определен ред на учениците от 5 до 12 клас, които ще започнат да се въртят и на присъствено обучение”, каза той.

По думите му т.нар. нов щам на коронавируса се пренася изключително бързо и това е притеснително.

„Въпреки месеците локдаун, който имат в тези държави, продължава да се качва броят на заразените, а и броят на починалите. Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. Мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. До 31-ви, ако вървим с тези темпове, още ще намалее броят на починалите и заразените“, добави министър-председателят.

Борисов посочи, че проблем ще бъде ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи.

Ресторантьорите още не са получили компенсации, възможни са протестни отваряния на обекти (видео)

„Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. „Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни още той.

“Прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, 6300 са подали заявления за подпомагане. Защо? Оставям на вас да прецените“, отбеляза Бойко Борисов.

И добави: “Засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе това до голяма заболеваемост, да не може да се овладее, защото новият щам заразява в пъти по-бързо. Може да доведе и до ръст в броя на починалите“, каза премиерът.

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър на база това, което ще му бъде докладвано.  

На брифинга стана ясно още, че списъците за втора фаза на ваксинация срещу коронавируса у нас вече са готови. Очаква се през пролетта да бъде одобрена четвърта ваксина в рамките на ЕС, която ще може да се ползва и в България.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции