<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84921" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Илчев в ...

Българин откри нова близка екзопланета (видео)

05 Март 2021
0 365

Българският учен д-р Трифон Трифонов е открил нова близка екзопланета със скалиста повърхност, съобщава БНТ.

Tой е астроном от Института по астрофизика „Макс Планк“ в Хайделберг и възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Откритието на д-р Трифонов и екипа му бе публикувано снощи в 21:00 ч. българско време в едно от двете най-престижни научни издания в света – сп. Science.

Българин откри нова близка екзопланета (видео)

“Гордо можем да покажем на света какво сме открили. Специално тази планета е изключително важна за науката, защото е достатъчно масивна и има всички параметри, които позволяват да надникнем в нейната атмосфера”, сподели българският учен.

Екзопланетата е небесно тяло, намиращо се извън Слънчевата система и попада в орбитата на друга звезда. Към 10 юни 2020 г. е потвърдено откритието на 4270 извънслънчеви планети.

НАСА откри нова планета с размерите на Земята, на която е възможно да има вода

Една от най-подобните на Земята планети извън Слънчевата система – Кеплер-425b – била забелязана от космическата обсерватория на НАСА „Кеплер“ през юли 2015 г. Тя обикаля около звезда с размери и температура почти на нашето Слънце. Една година на Кеплер-425b трае 385 дни, което означава, че разстоянието до нейната звезда вероятно е почти колкото от Земята до Слънцето.

Източник: БНТ, “100% будни”, Уикипедия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции