<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85382" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът оправд...

$27 млн. кръвнина ще получат близките на Джордж Флойд, който загина при арест в Минесота (видео)

14 Март 2021
0 3754

Най-голямото обезщетение при досъдебно споразумение на щата Минесота ще донесе на близките на убития при арест чернокож Джордж Флойд 27 милиона долара, съобщава The Guardian.

То бе сключено между властите в град Минеаполис и семейството на загиналия при арест през май миналата година. В гражданския иск близките обвиняват силите на реда в лоша подготовка на служителите си и в липса на санкции срещу провиненията им.

Флойд загина при арест в Паудърхорн, квартал на Минеаполис, осъществен от трима бели полицаи, като акцията бе записана от случаен минувач с телефон. Дерек Шовин тогава притиска с коляно врата на чернокожия мъж в продължение на повече от 8 минути, докато потърпевшият викал “Не мога да дишам”.

$27 млн. кръвнина ще получат близките на Джордж Флойд, който загина при арест в Минесота (видео)

Случаят отприщи вълна от протести, която заля много от големите градове в Съединените щати и прерасна във формирането на гражданското движение BLack Lives Matter.

Размириците в САЩ излизат от контрол, 25 града въвеждат комендантски час (видео и снимки)

Все още не става ясно как финансовата компенсация ще се отрази на делото срещу Дерек Шовин, което се очаква да стартира в края на този месец. Бившият полицай бе обвинен в непредумишлено убийство и причиняване на смъртта на Джордж Флойд.

В обезщетението, одобрено анонимно от общинския съвет в петък, се включва и сумата от 500 000 долара за квартала, в който Флойд бе арестуван.

Източник: The Guardian

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции