<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Владимир Пут...

В САЩ обявиха резулатите от изпитанията на AstraZeneca за “стари” и ги върнаха за ново проучване

23 Март 2021
0 1735

Одобрението на ваксината на AstraZeneca/Oxford в САЩ може да се забави, защото Националният институт по алергия и инфекциозни заболявания оспорва резултатите на фармацевтичния гигант, публикувани в понеделник, предава Булевард България.

Ваксината на AstraZeneca показа 79% ефикасност в САЩ и безопасност спрямо кръвни съсиреци

Британско-шведската компания обяви на 22 март, че след направено клинично проучване сред над 32 хиляди доброволци в САЩ, Чили и Перу ваксината е показала 79% ефикасност  при предотвратяване на симптоми на коронавируса, както и 100% ефективност срещу тежко боледуване. Не е отчетен нито един случай на тромбоза, заради което препаратът беше временно блокиран в няколко европейски държави. Освен това изследванията са показали същата ефикасност при възрастните над 65 г., като тази при по-младите.

В САЩ обявиха резулатите от изпитанията на AstraZeneca за &#8220;стари&#8221; и ги върнаха за ново проучване

Според Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), ръководен от д-р Антъни Фаучи, обаче – данните са „стари“ и резултатите за ефективността на препарата е възможно да са „изкривени“.

NIAID „изразява притеснения, че AstraZeneca може би са включили стара информация в клиничните проучвания, което предоставя непълна картина за ефикасността“.

„Призоваваме компанията да започне работа с независимия борд за мониторинг на безопасността, за да прегледат отново данните за ефективността, и да осигурят на обществото възможно най-точната и актуална информация“.

В САЩ обявиха резулатите от изпитанията на AstraZeneca за &#8220;стари&#8221; и ги върнаха за ново проучване
Антуни Фаучи. Снимка: BBC

Фармацевтичната компания подготвя документи, които да внесе в офисите на регулатора FDA, за да може ваксината да бъде одобрена в САЩ. Фирмата вече предостави 30 млн. дози на страната, но от Вашингтон изпратиха част от тях до Канада и Мексико, докато се чака одобрението за употреба. В момента там се използват препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson&Johnson.

Десетки европейски страни, сред които Германия, Франция и Италия, бяха спрели временно употребата на AZ/Oxford заради случаи на тромбоза. Към тях се включи и България, докато разследва смъртта на ваксинирана жена, но се оказа, че няма пряка връзка с препарата. От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че той е безопасен и ефикасен, но ще добавят риска от съсирване на кръвта към листовката на продукта.

Към 14 март ЕМА е получила 37 сигнала за тромбоза при повече от 17 млн. ваксинирани с препарата в ЕС и Великобритания, но „ситуацията е динамична“ и случаите най-вероятно са се увеличили.

Данните в САЩ, публикувани в понеделник, показват, че няма нито една хоспитализация сред имунизираните пациенти.

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции