<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромна опаш...

39,9% избирателна активност към 17 ч., ЦИК глобява медии за публикуване на екзитполове (видео)

04 Април 2021
0 4404

Към 17.00 часа избирателната активност е 39,99%. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

За сравнение, през 2017 г. на парламентарните избори към същия час тя е била 42,74 на сто.

Към 10 часа тази сутрин ЦИК отчете 7,58 процента избирателна активност за страната. Активността е с близо 0,8 на сто по-ниска от отчетената към същия момент на предишния парламентарен вот през 2017 година.

От избирателната комисията обявиха още, че всички секции в страната работят. По отношение на тези в чужбина има една единствена, която не е открита зараи пандемичната обстановка.

Местните власти не са разрешили това да се случи.

„Имаме няколко жалби. Някои от вас може да са разбрали, че има проблеми и с листите в Добрич. Те не са толкова категорични, колкото в Търново. Разместванията са периферни. Това се отнася само до гласуването с машина”, казаха още от ЦИК.

По данни на ЦИК най-висока е избирателната активност в Сливен – над 24%, а най-ниска – в Силистра.

„Има процедура, която гарантира, че подадените машинно гласове няма да се изгубят, след като машината се е развалила. Гласуването просто ще продължи чрез бюлетини. Подадените гласове ще бъдат отчетени”, обявиха от ЦИК.

12 630 са секциите, в които българите ще могат да упражнят правото си на глас. 283 са подвижните секции. Карантинираните ще бъдат обслужени от 46 секции.

Най-много сигнали за нарушения има за агитация в социалните мрежи. 

39,9% избирателна активност към 17 ч., ЦИК глобява медии за публикуване на екзитполове (видео)

На брифинга стана ясно още, че Централната избирателна комисия ще санкционира медии за незаконно оповестяване на екзитпол изследвания с изборни резултати.

Не вярвайте на предварителни данни за изборни резултати. Гласувайте! (Коментарът на “Господарите”)

Съгласно Изборния кодекс, има забрани такива резултати по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Този, който е нарушил разпоредбата, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции