<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88107" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учениците от ...

Уволненият преподавател да даде доказателства за политическа агитация, поиска ректорът на УНСС

25 Април 2021
0 1297

Дисциплинарно уволненият преподавател доц. Мартин Осиковски да даде предостави доказателства за извършена политическа агитация при посещението на премиера Бойко Борисов в УНСС призова ректорът на университета проф. д-р Димитър Димитров.

В позицията си по повод уволнението на преподавателя Димитров посочва, че то е резултат на неверни твърдения и няма никакво отношение към изразяването на политическа позиция или потъпкване свободата на словото, предаде bTV.

Уволненият преподавател да даде доказателства за политическа агитация, поиска ректорът на УНСС

„Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министърпредседателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, „политически агитпроп“, пише още в позицията.

Борисов отрече да е правил предизборна агитация в УНСС на среща с министрите си в оставка (видео)

Ректорът на УНСС призова доц. Осиковски да представи публично доказателства за твърденията. На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия Университет.

“За мен тези обвинения са много сериозни и аз не мога да остана безучастен – както и доц. Осиковски казва: „законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога“, пише ректорът на УНСС.

Уволненият преподавател да даде доказателства за политическа агитация, поиска ректорът на УНСС
Доц. Мартин Осиковски. Снимка: личен архив

По думите му той е поискал, съгласно процедурите по Кодекса на труда, писмено обяснение от доц. Осиковски с искане да представи доказателства за своите твърдения.

УНСС уволни преподавател след критики срещу посещение на Бойко Борисов

„Такива доказателства не бяха представени. На базата на тези обяснения и след преценка на всички обстоятелства по този казус, свързани с доброто име на Университета и лоялност към работодателя, на 21 април 2021 г. взех решение за дисциплинарно уволнение съгласно Кодекса на труда.“, продължава в писмената си позиция проф. Димитров и продължава:

“До момента съм дал десетина интервюта към различни медии, включително и няколко телевизии. Не се крия и не отбягвам темата. За разлика от доц. Осиковски, своевременно съм информирал за решението си академичната общност в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си сам и не се крия зад колективни решения. Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци. Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона. Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя – неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета”, се казва в позицията на проф. д-р Димитров.

“Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно- единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България”, казва той в заключение.

Пълния текст на позицията можете да прочетете тук. Видео от визитата на Борисов в УНСС можете да си припомните горе.

Източник: bTV

Видео и снимки: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции