<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заснеха рядъ...

Изчезналият доскоро белоглав лешояд се завърна да гнезди край Сливен (снимки)

18 Май 2021
0 248

В месеца на Натура 2000 идва една добра новина – отдавна изчезнал в небето над Сливен вид отново гнезди по скалите над града.

“Зелени Балкани” доказаха загнездването на белоглавия лешояд като документираха двойка с излюпено малко. В близост до успешната двойка има още една, която си е избрала гнездова ниша, но или не се е размножавала тази година, или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето ѝ.

В друга част на парка има наблюдавани други две сформирани двойки, харесали си скални площадки, но все още не са пристъпили към размножаване. Така общата численост се оценява на 4 двойки, заели територията на парка към момента.

Изчезналият доскоро белоглав лешояд се завърна да гнезди край Сливен (снимки)

Предвестник на загнездването беше регистрираната още миналата година привързаност към територията на парка на група птици, които я посещаваха независимо от наличието или отсъствието на храна на площадката за подхранване. В началото на тази година това поведение беше потвърдено с установяването на 2 места за нощувки, приютяващи до 17 птици.

Този резултат бе постигнат 10 години след началото на реинтродукцията на вида на територията на Природен парк „Сините камъни“ (“Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” LIFE08 NAT/BG/000278), което още веднъж доказва неимоверните човешки и финансови усилия, които коства завръщането на изчезнали видове. Ето защо трябва да полагаме максимум усилия за опазване на все още неизчезналите.

Предстои съвместо с оторизираните институциии и любители на природата – туристи, алпинисти, въздушни спортове да бъдат набелязани мерки за съхраняване на гнездовищата и нощувките на вида.

Ако искате да допринесете за завръщането на тези редки птици с ключова роля в екосистемите, можете да дарите средства на:

BG 53 BPBI 8170 1603 3795 30, в лева
BG 89 BPBI 8170 1605 3232 47, в евро

Юробанк България АД (Пощенска банка), SWIFT: BPBIBGSF.

Източник и снимки: “Зелени Балкани”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции