<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай цензур...

Как сериалът “Приятели” донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си

30 Май 2021
0 3174

Дълго чаканият специален епизод „Friends Reunion“, който дебютира на 27 май в HBO Go, донесе на Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Матю Пери по около 5 милиона долара, твърди Forbes, позовавайки се на свои източници. Това обаче представлява много малка част от приходите на звездите от „Приятели“ в рамките на три десетилетия.

Как сериалът &#8220;Приятели&#8221; донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си

Телевизионната комедия се превръща в попкултурен феномен, откакто дебютира през 1994 г. Според Forbes – оттогава насам шоуто е генерирало печалба от 1,4 милиарда долара за актьорите и създателите.

Китай цензурира новия епизод на “Приятели”

Шестте звезди – Рейчъл, Рос, Моника, Чандлър, Фийби и Джоуи – са получили почти 816 млн. долара преди данъците, или всеки е заработил по 136 милиона. Създателите на шоуто Дейвид Крейн и Марта Кауфман, както и продуцентът Кевин Брайт, са си поделили най-малко 550 милиона долара.

Как сериалът &#8220;Приятели&#8221; донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си

Когато ситкомът се излъчва по американската телевизия NBC от 1994 до 2004, е част от популярната вечерна програма в четвъртък. Там са още шоу продукции като „Seinfeld“, „Mad About You“, „Уил и Грейс“ и др. „Приятели“ са поместени между две от тях и успяват да привлекат средно по 25 милиона зрители всяка вечер.

Вижте емоционалния официален трейлър на новия епизод на “Приятели” (видео)

Голямата печалба обаче не идва веднага. Продуцентите от Warner Bros предоставят лиценз за излъчване на NBC и в първите четири години на практика са на загуба от шоуто. Създателите чакат инвестицията им да се отплати по-късно, когато продадат епизодите на няколко телевизии.

Как сериалът &#8220;Приятели&#8221; донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си
FRIENDS, David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Courteney Cox, Matthew Perry, Jennifer Aniston, ‘The One With The Late Thanksgiving’, (Season 10, epis. #226), 1994-2004, © Warner Bros. / Courtesy: Everett Collection

Когато „Приятели“ влизат в петия си сезон, от NBC са толкова настоятелни да задържат ситкома във вечерната си програма, че се съгласяват да покрият разходите по продукцията. В рамките на 10-те години, в които шоуто е част от телевизията, режийните разходи включват 70 млн. долара такса за продуцентите и почти 100 млн. за актьорите.

Пуснаха първи трейлър на завръщането на “Приятели” и обявиха датата на излизане (видео)

Заплатите на шестте големи звезди нарастват от 22 500 долара на епизод по време на първия сезон до 1 милион на всеки 30 минути в последните две години. Така Анистън, Кокс и Кудроу се превръщат в едни от най-високоплатените актриси по онова време.

Когато шоуто е предоставено за излъчване на няколко телевизии, се надига истинската вълна от печалби. Щом Warner Bros вече разполагат с над 100 епизода за първите четири години, решават да продават повторения на местни станции, кабелни мрежи и канали извън САЩ, а в последните години и на стрийминг компании. Forbes оценява всички тези сделки на 4,8 милиарда долара в полза на компанията продуцент. Тази цифра не включва продажбите на DVD.

След намаляването на разходите за разпространение, маркетинг и свързани административни плащания, процесът по телевизионното „разширяване“ на „Приятели“ носи 260 милиона долара на главните актьори и най-малко 475 млн. на Брайт, Кауфман и Крейн. Forbes цитира данните от S&P Global, като разполага още с информация от адвокати, агенти и изпълнителни директори, участвали в сделките. От Warner Bros са отказали коментар пред американското списание.

Как сериалът &#8220;Приятели&#8221; донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си

След като станаха звезди в „Приятели“, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Матю Пери продължават да работят в киното и телевизията.

Как сериалът &#8220;Приятели&#8221; донесе $1,4 млрд. на актьорите и създателите си

Без съмнение, Анистън все още е една от най-високоплатените актриси, като през последните години редовно попада в класациите на Forbes. През 2017 стана ясно, че нетното ѝ богатство е оценено на 200 милиона долара. В тази сума влизат спонсорски договори и печалбите на звездата от работата ѝ като модел.

Последно тя сключи сделка за 1 милион долара на епизод, за да играе ролята на водещата на новини Алекс Леви в „The Morning Show“. Продукцията дебютира по Apple TV+ през 2019, а Анистън получи номинация за „Еми“ за изключителна актриса в драматичен сериал.

Източник: Forbes (превод: Булевард България)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции