<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90405" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Непоказвани ...

Столицата на Литва издигна “портал” към друг град, за да свърже хората в реално време (снимки)

31 Май 2021
0 565

Столицата на Литва Вилнюс намери изненадващ технологичен отговор на рестрикциите за пътуване, наложени от пандемичната обстановка заради коронавируса, пише The Verde. Става дума за “портал” за връзка с друг град в реално време.

Градската управа на половинмилионната столица на прибалтийската република инсталира в центъра кръгообразна “врата”, която е свързана с подбна на нея в полския град Люблин, отстоящ на 600 километра от мястото. Двата портала имат огромни екрани и лайвстрийм камери, които излъчват изображения от реалния живот в градовете.

Столицата на Литва издигна &#8220;портал&#8221; към друг град, за да свърже хората в реално време (снимки)

“Човечеството е изправено пред много потенциално смъртоносни предизвикателства; било то социална поляризация, изменение на климата или икономически проблеми. Ако обаче се вгледаме внимателно, не липсата на блестящи учени, активисти, лидери, знания или технологии причинява тези предизвикателства. Това е по-скоро липсата на съпричастност и тясно възприемане на света, което често е ограничено до националните ни граници “, казва Бенедиктас Гилис, президент на фондация „Бенедиктас Гилис“ и който Go Vilnius признава като „инициатор“ на идеята за портала. Той казва, че проектът е “мост, който обединява и покана да се издигне над предразсъдъците и разногласията, които принадлежат на миналото.”

Столицата на Литва издигна &#8220;портал&#8221; към друг град, за да свърже хората в реално време (снимки)

Дизайнът на кръга, предназначен да предизвика колелото на времето, и „добре познат научно-фантастичен символ“, е проектиран от инженери в Центъра за творчество и иновации (LinkMenu fabrikas) в Техническия университет във Вилнюс Гедиминас – известен още като Вилнюс Тех. Изработването е отнело пет години и инсталирането му в края на едногодишната пандемия е дошло съвсем навреме.

Организаторите имат намерение да инсталират в бъдеще портали и в други градове.

Източник: The Verde

Снимки: Go Vilnius

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции