<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гръцка медия ...

Символ на София се руши заради дългогодишното безхаберие на институциите (РЕПОРТАЖ)

03 Юни 2021
0 1553

Банята в Горна баня се оказва жертва на дългогодишното безхаберие на няколко институции – Министерство на здравеопазването, Министерство на културата, Регионален исторически музей, Столична община. С всеки изминал ден състоянието й се влошава, докато държавните органи си прехвърлят отговорността за нея.

Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт се срещнаха с Гергана Андонова от инициативния комитет „Горна баня“, която обясни, че банята в момента е собственост на Столична община, предстои съгласуване на проекта за реконструкцията й с Министерството на културата. Миналата година ремонтът беше отложен именно заради Националния институт за недвижимо културно наследство, не е ясно какво ще се случи по време на новото обсъждане. Това забавяне доведе и до отстраняването на зам.-кмета по Култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов.

В други държави като Унгария например, баните не просто се поддържат, но и са основни туристически атракции. Реставрирани с европейски средства днес те посрещат милиони туристи всяка година, а билетът за вход в тях варира между 12 и 22 евро. У нас не виждаме дори обществена поръчка за реставрация на банята, която потенциално може отново да привлича туристи и така да носи големи приходи от туризъм.

Срещнахме се и с 98-годишната Костадинка Георгиева, която живее в Горна баня от дете и си спомня с умиление банята. Тя ни разказа с болка как много хора са идвали в града само заради банята, а гледайки я днес, не сдържа сълзите си.

Каква ще е съдбата на банята в момента зависи от Министерството на културата. На него напомняме, че все пак минералната вода е символ на София и дори присъства в герба на града. Докато чакаме съдбоносното решение, очакваме и вашите сигнали за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции