<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91177" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български из...

Опитен майор от “Граф Игнатиево” е пилотирал падналия в Черно море изтребител

09 Юни 2021
0 6809

Опитен летец е пилотирал падналия в Черно море “МиГ-29”. Той е със солиден стаж, казват колегите му в авиобаза “Граф Игнатиево”, цитирани от 24 часа.

Български изтребител е паднал в района на Шабла (видео)

Изтребителят изчезна в 0:45 часа по време на изпълнение на самостоятелна задача в рамките на учението “Шабла 2021”. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач са включени в издирвателната операция в Черно море край Шабла.

Опитен майор от &#8220;Граф Игнатиево&#8221; е пилотирал падналия в Черно море изтребител

“Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти”, каза служебният министър на отбраната.

До момента в морето е открита спасителна жилетка, но без тяло в нея. Не е ясно и дали пилотът е успял да катапултира. Пред БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Според военни от “Граф Игнатиево” летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето.

“Много е тежко, дано да има шанс да е жив и да го открият час по-сскоро”, молят се в авиобазата.

Според колегите на изчезналия пилот, в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая и се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник.

Източник: 24 часа

Видео: NOVA

Снимки: Булфото, архив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции