<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46280" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Амазон заплашва да уволни служители, коментирали влиянието ѝ към околната среда

03 Януари 2020
0 589

Амазон е заплашила служители, които са говорили в публичното пространство относно влиянието на компанията върху околната среда и климатичните промени, съобщи The Guardian. Това разкриха работници на американския гигант.

 

 

ВЪВ ФРАНЦИЯ ВНЕСОХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАБРАНА НА ЧЕРНИЯ ПЕТЪК КАТО НЕЕКОЛОГИЧЕН (СНИМКИ)

 

 

Имейл, който е бил предоставен на Guardian, показва, че отдел „Човешки ресурси“ на Амазон е започнал „разследване“ на служителка заради нейни коментари пред медиите, които призовават компанията да полага повече усилия, за да помогне за справянето с „климатичната криза“.

 

 

Марен Коста споделя: „Наистина е стряскащо да бъдеш извикан на подобна среща, след което да получиш и такъв заплашителен имейл, според който, ако продължиш да говориш – ще загубиш работата си“.

 

 

И допълва: „Говорих, защото се ужасявам от вредата, която климатичните промени нанасят върху начина ни на живот и се страхувам за бъдещето на децата си“.

 

 

Тя обаче не е единствената, получила заплаха, че може да бъде уволнена. Още четирима служители са разпитани по въпроса, а двама други също са били предупредени, че може да изгубят работата си, ако продължат да говорят за начина, по който Амазон функционира.

 

 

СТУДЕНТИ В АНГЛИЯ СИ НАПОРЪЧАХА СТОКИ ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ОТ АМАЗОН, ЗАРАДИ БЪГ В КОД ЗА ОТСТЪПКА

 

 

Заплахите на компанията адресирани до част  от служителите са настъпили, след като през септември американският гигант в онлайн продажбите се ангажира да използва 100% възобновяема енергия до 2030 година, преди изцяло да стане въглеродно – неутрална до 2040 година.

 

 

Като първа крачка за постигането на тази цел Амазон поръча 100 000 електрически превозни средства.

 

 

Впоследствие 8000 служители на Амазон са подписали отворено писмо до Джеф Безос, който е главен изпълнителен директор на компанията, с което призовават за конкретни мерки в борбата с климатичните промени, както и да бъдат прекратени договори с нефтени и газови компании.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции