<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вижте стенограмите от вътрешните срещи на Марк Зукърбърг със служителите на Фейсбук

02 Октомври 2019
0 899

На 1 октомври The Verge публикува текст и аудио от най-новите срещи във Facebook, в които е участвал изпълнителният директор Марк Зукърбърг и е отговарял на трудните въпроси на служителите, които са загрижени за бъдещето на хората.

 

През други две юлски срещи,  Зукърбъргът събра служителите си, за да обсъдят критиките, конкурентите, сенаторката Елизабет Уорън и други важни проблеми.

 

The Verge публикува разширени преписи и от двете срещи, където може да видите как Зукърбърг говори относно плана си да се конкурира TikTok, да запази контрола върху компанията и какво трябва да кажат служителите на своите приятели, които не харесват Facebook. Всеки въпрос е бил зададен от различен служител на Facebook.

 

Относно потенциалното разпадане на Facebook

 

Въпрос: С неотдавнашната глоба от FCC, разследването и възходът на политици като сенатор Уорън, се чудех колко се притеснявате, че властите ще направят така, че Фейсбук да се разпадне?

 

Марк Зукърбърг: Е, мисля, че трябва да отделим няколко неща. Със сигурност вече съм доста по-притеснен, че някой ще се опита да разбие нашата компания. Сега, има отделен въпрос, че в края на краищата, има закони и едно от нещата, които най-много обичам и оценявам за страната ни е, че имаме наистина солидни закони, които са много по-различни от много други места по света.

 

Точно затова, може да има политическо движение, в което хората се гневят на технологичните компании или се притесняват от различни други проблеми. Това не означава обаче, че дори да има гняв и някой като Елизабет Уорън, която смята, че правилният отговор е да разбиете фирмите … Искам да кажа, че ако тя бъде избрана за президент, тогава бих се обзаложил, че ще имаме правно предизвикателство и бих се обзаложил, че ще го спечелим. Това гадно ли ще е за нас? Да, определено. Не искам да водим огромно дело срещу собственото ни правителство. Това не е положението, в което искате да бъдете, но вижте, ако някой се опита да заплашва нещо толкова ценно, излизаш и се бориш да го запазиш.

 

Колко власт притежава Марк Зукърбърг и защо един от съоснователите на "Фейсбук" приканва тя да бъде разбита?

 

Просто мисля, че аргументите не са силни що се отнася до този въпрос… Разпадането на тези компании, независимо дали става въпрос за Facebook или Google, или Amazon, всъщност няма да реши проблемите. Знаете ли, това дори не прави намесата в изборите по-малко вероятна. Това ще я направи дори още по-вероятна, защото компаниите няма да могат да се координират и работят заедно. Това не прави и речта на омразата или подобни въпроси по-малко вероятни. Това е по-вероятно, защото всички проекти и норми, за които работим и инвестираме, ще са по-фрагментирани.

 

Ето защо Twitter не може да се справи толкова добре, колкото ние можем. Те се сблъскват отново и отново с едни и същи видове проблеми, но не могат да инвестират. Нашата инвестиция за безопасност е по-голяма от общите приходи на тяхната компания и да, ние работим в по-голям мащаб, но не е като те да се сблъскват с много по-различни проблеми. Всички платформи имат проблемите, които ние срещаме.

 

Така че, да, мисля, че въпросът е важен. Мисля, че има реални проблеми, но ако не помогнем да се справим с тези проблеми и да се създаде регулаторна рамка, в която хората смятат, че има реална отчетност и правителството може да управлява нашия сектор,  хората просто ще продължат да стават все по-озлобени. Те ще изискват по-екстремни мерки и в крайна сметка хората ще кажат: „Майната му. Разрушете я!“, но тогава влиза върховенството на закона и съм много благодарен, че го има.

 

Относно плана за пускане на "Libra"

 

Марк Зукърбърг: Тази седмица има куп други регулаторни новини. Имахме няколко души във Вашингтон на различни изслушвания. Дейвид Маркъв вече сподели повече за този проект, но по същество целта на тази голяма идея е чрез нашите мрежи, чрез WhatsApp и Messenger, хората да имат възможността да изпращат пари, надявам се толкова лесно, колкото можете да изпратите снимка или друго съдържание, по целия свят на различни хора. Ние обаче искаме да работим с традиционните валути и дори вече правим тестове в Индия. Работим и с Мексико и куп други държави, за да пуснем функцията по целия свят. Надеждата ни е тя да бъде пусната на много места със съществуващи валути преди края на тази година.

 

Имаме обаче този по-голям или поне по-екзотичен проект около Libra, който е да се опитаме да създадем нов вид дигиталнa валута, която  да работи в световен мащаб и която ще бъде стабилна, но това е огромно начинание и нов тип система, особено за внедряване от големите компании.

 

Ние не сме единствените, които правят това. Идеята е да направим това като независима асоциация, която в момента е изградена от 27 други компании. До момента на стартирането на проекта очакваме да имаме 100 или повече компании като част от него.

 

Част от това, което се опитваме да направим като цяло по тези големи проекти, които докосват много социално важни аспекти на обществото, е по-консултативен подход. Така че не просто се покажем и да кажем: „Добре, ето, ние стартираме тази услуга. Ето продукта, приложението ви се актуализира, сега можете да започнете да купувате Libra и да я изпращате на когото пожелаете”.

 

 

Искаме да се уверим. Разбираме, че има реални проблеми и че финансите са много силно регулирано пространство. Има много важни въпроси, които трябва да бъдат решени в предотвратяването на прането на пари, предотвратяването на финансирането на терористи и подозрителни компании. Има много изисквания за това да знаете кои са вашите клиенти. Вече се фокусираме много върху истинската идентичност, особено във Фейсбук, така че има още доста неща, които трябва да направим, за да имаме стабилен и сигурен продукт. Ние сме отдадени да го правим добре, а част от това да се справим не е просто да изградим вътрешните инструменти и да се покажем, и да кажем: "Ние решихме този проблем", а среща с всички регулатори, чувайки техните притеснения, чувайки какво смятат, че трябва да правим и да се уверим, че другите хора в консорциума се справят с проблемите по подходящ начин.

 

Част от процеса ще бъде публичен, като например изслушванията, които Дейвид направи през последните няколко дни. Обществените неща, мисля, че са малко по-драматични, но по-голямата част от тях е частният ангажимент с регулаторите по целия свят, а тези въпроси, според мен, често са по-съществени и не толкова драматични. Тези срещи не се "изиграват" за камерата, а точно там стават многото дискусии и се изясняват подробностите. Това ще бъде дълъг път и някак си очаквахме, че този огромен ангажимент ще изглежда така.

 

Всъщност не бих се изненадал, ако в крайна сметка имаме подобни ангажименти като този за други социално важни неща, които се опитваме да променим, като нашия голям тласък да постигнем по-голямо криптиране в приложенията ни за съобщения. Това, с течение на времето, ще бъде много чувствителна тема, особено когато се приближим до реализацията. Органите на реда очевидно няма да бъдат щастливи по този въпрос, но ние смятаме, че е правилно да защитим личния живот на хората, така че ще го защитим, когато дойде времето.

 

Относно нарастващ конкурент

 

Загрижени ли сме за нарастващото културно влияние на TikTok сред тийнейджърите и какъв е нашият план за атака?

 

Марк Зукърбърг: Да, TikTok се справя добре. Едно от нещата, които са особено забележителни за TikTok, е, че известно време интернет пейзажът беше вид куп интернет компании, които са предимно американски. Тогава имаше тази паралелна вселена от китайски компании, които предлагаха своите услуги почти само в Китай, като имахме Tencent, която се опитваше да разпространи част от услугите си в Югоизточна Азия. Alibaba също разпространи куп свои платежни услуги в Югоизточна Азия.

 

Като цяло, по отношение на глобалната експанзия, това беше доста ограничено, но TikTok, който е изграден от "Beijing ByteDance", е наистина първият потребителски интернет продукт, създаден от един от китайските технологични гиганти, който се справя доста добре по целия свят. Започва да се справя добре и в САЩ, особено при младите хора. Той расте бързо и в Индия, като дори мисля, че дори е минал и Инстаграм по отношение на популярност, така че да, това е много интересно явление.

 

Платформата е почти като раздела Explore, който имаме в Instagram, който днес е предимно за откриване на нови публикации. Аз виждам TikTok, сякаш е браузър за истории и това е есенцията на цялото приложение.

Вече имаме редица подходи, които ще предприемем и дори имаме продукт, наречен "Lasso", който е самостоятелно приложение, опитвайки се да го пригодим към продуктовия пазар в страни като Мексико. Опитваме се първо да видим дали можем да го накараме да работи в страни, в които TikTok вече не популярно приложение, преди да отидем и да се конкурираме с TikTok в страните, където е популярно.

 

Предприемаме и редица подходи с Instagram, включително да направим така, че "Explore" да бъде по-фокусиран върху историите, което все повече се превръща в основния начин, по който хората консумират съдържание в Instagram. Но да, мисля, че това не е само едно от най-интересните нови явления и продукти, които се разрастват, но е интересно и по отношение на геополитическите последици от това, което компанията прави. Приложението расте, но компанията харчи огромни суми пари за неговото популяризиране. Това, което открихме, е, че задържането на потребителите им всъщност не е толкова добро, след като спрат да рекламират. Точно затова, все още има време да разберем какво точно искаме да направим.

 

Отказите му да даде показания пред други правителства

 

Изглежда, че голяма част от споровете около Facebook всъщност не се въртят около това, което Facebook прави, а около, например, личния ви живот. Например покупката на недвижими имоти, пропускането на изслушвания или дори скорошният опит да ви бъде отнет контрола като председател на борда. Какви стъпки предприемате в личния си живот, като лице на Facebook, за да се противопоставите на медиите?

 

Марк Зукърбърг: Мисля, че голяма част от притесненията са, че хората смятат, че нашата компания е много мощна. Фактът, че имам контрол върху гласа на компанията, наистина фокусира много внимание върху това. Това е концентрация в компанията, концентрация в един човек. Мисля, че в исторически план беше много ценно… През 2006 г., когато Yahoo искаше да купи нашата компания, вероятно щях да бъда уволнен и щяхме да продадем компанията. Не бихме били дори тук в момента, ако нямах контрол. След това, навсякъде, ние просто успяхме да се съсредоточим върху правилните неща в дългосрочен план и съсредоточаването върху изграждането на правилните мобилни продукти, а не просто върху осигуряването на приходи и пускането на реклами бързо. Когато цената на акциите ни се намали наполовина, имахме възможността да се съсредоточим върху това, което смятахме, че са правилните неща за многогодишен период, вместо просто да спазваме изискванията за тримесечията, с които трябва да се борят много публични компании.

 

Но обратната страна на това е голяма концентрация върху един човек и мисля, че това е нещо, към което хората могат да се придържат и могат да критикуват. Реалността относно изслушванията е, че няма да ходя на всяко едно изслушване по света. Много различни хора искат да направя това. Когато миналата година проблемите се появиха около Cambridge Analytica бях на изслушване в САЩ и в Европа. Просто няма смисъл да ходя на изслушвания във всяка една държава, която иска да ме покаже и честно казано, никоя няма юрисдикцията да изисква това. Хората обаче ще използват позицията на компанията и мен, за да ни критикуват. Мисля, че това до известна степен е нещо нормално, с което просто трябва да се справим и да очакваме, че ще се случи.

 

 

Искам да кажа, че със сигурност приемам много сериозно моето лично поведение и действия и как те се отразяват на компанията, но мисля, че като цяло структурата, която имахме до сега служи добре на компанията и обществото, но все пак ни бяха отправени критики. Независимо дали е заради сигурността или просто заради концентрацията на технологичните компании като цяло, мисля, че трябва да осъзнаем, че ако не беше едно нещо, то би било нещо друго.

 

Какво трябва да кажат служителите на приятелите си, които не харесват Facebook

 

Какво можем да направим, за да подобрим представата за Facebook на своите връстници и приятели, които биха могли да имат отрицателно мнение за компанията?

 

Марк Зукърбърг: Е, вижте, мисля, че хуманизирането на нещата е наистина важно, така че винаги съм се фокусирал повече върху същинската част и начинът, по-който работи и малко по-малко върху възприятието. Мисля обаче, че вече нямаме този лукс. Знаеш ли, че за първите 10 години на компанията, ние бяхме споменавани позитивно в пресата повече, отколкото мисля, че която и да е компания заслужава? И това не беше само Facebook, това беше цялата технологична индустрия. През последните няколко години и особено след изборите през 2016 година, нещата обаче се промениха и хората просто са по-наясно с много от проблемите, пред които сме изправени, а махалото по отношение на възприятието се люлее и се люлее с повече сила към проблемите.

 

Мисля, че някои от най-опустошителните критики не са по отношение на това, което правят компаниите, а около мотивите им. Така че или не ни интересува, защото просто ни е грижа да печелим пари, защото сме бизнес, или не ни интересуват определени проблеми, защото сме предубедени да не се интересуваме. Мисля, че е трудно да разрушите тези възприятия и да изградите доверие, докато не стигнете до точка, в която хората знаят, че сте взели предвид техните интереси. Така че това е едно нещо, което всички вие сте пригодени да направите като посланици, ако решите да бъдете, прекарвайки време тук, тъй като според мен в този момент познавате истинската същност на това място. Да, не знаете всеки един технически проект, но имате представа за това, което ни интересува и за това какво мислят хората тук и какви са разговорите всеки ден. В разговорите, които имам, дори и с някои от най-големите ни критици, просто откривам, че ако седнете и говорите с хората и ги накарате да осъзнаят, че ви интересуват проблемите и признавате, че има проблеми и че работите за отстраняването им… Просто мисля, че има огромна промяна.

 

Относно историите за ужасното третиране на модерираторите

 

Както всички знаем, Facebook получава много съдържание, милиони публикации на всеки час. Поради този факт, Facebook наскоро започна да прехвърля отговорността за модериране на различни компании. Една статия, публикувана по-рано от The Verge, разкри някои психически и емоционални насилия, преживяни от тези външни модератори. Питах се какъв е планът на Facebook да ги защити от това, което може да се разглежда като най-лошото, което интернетът може да предложи?

 

Марк Зукърбърг: Да, това е важна област, върху която сме фокусирани… Работим с различни външни фирми, така че по този начин можем да мащабираме, да работим бързо и да бъдем по-гъвкави в това отношение. Това е една от основните причини да го правим по света на различни места, да накараме хората да работят на различни езици. Но има предизвикателствата, които споменахме и искаме да гарантираме, че тези хора, които са свързани с компанията и са част от нашето голямо семейство, се третират добре и имат същата подкрепа, която биха имали служители тук, когато се справят с трудни задачи.

 

Модератори на Фейсбук разказаха за ужаса, който са принудени да понасят по време на работа (видео и снимки)

 

Някои от докладите, според мен, са малко свръхдраматични. Фактът не е, че повечето модератори гледат ужасни неща през целия ден. Да, има наистина лоши неща, с които хората трябва да се справят, но трябва да се гарантира, че те получават правилната консултация, пространството и способността да си правят почивки и да получават вниманието, което им е необходимо и това е наистина важно нещо. Това е нещо, върху което работим от години и винаги се опитваме да проучим и разберем как можем да го направим по-добре, за да ги подкрепим.

 

 

Мисля, че имаме повече от 30 000 души, които се занимават с модериране на съдържание. Това са огромни количества информация. Ако прегледате всички различни видове съдържание, които хората споделят в нашите услуги, включително съобщенията, това е повече от 100 милиарда преглеждания на ден. Както сами виждате, обемът е огромен и необходимостта хората да отидат и да вършат тази работа е наистина важна. От 30 000 души определено ще има разпределение на опита и искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че дори хората, които имат най-лошия опит, са подкрепяни възможно най-добре. Това ще бъде нещото, върху което продължаваме да се фокусираме и занапред.

 

Защо иска да запази абсолютен контрол върху Facebook

 

Kак можете да балансирате финансовата си отговорност пред акционерите на Facebook с моралната си отговорност към обществото?

 

Mарк Зукърбърг: Знаеш ли, всъщност не е толкова трудно. Значи, едно от нещата, с които имах късмет в изграждането на тази компания е, че някак си имам контрол на гласа над компанията и това е нещо, върху което се фокусирах в началото. Това беше важно, защото без този контрол, щеше да има няколко случая, когато със сигурност щях да бъда уволнен.

 

Да се ​​върнем към 2006 г., когато стартирахме в университета и имаше отворена регистрация, където може всеки да се регистрира, а ние щяхме да пуснем News Feed, който все още не съществуваше. След като Yahoo направи голямото предложение за милиард долара, което, като че ли, щеше да изпълни финансовите мечти на всички в компанията, аз казах, че може би не трябва да го правим. По това време имахме имахме 10 милиона души, използващи Facebook, а Myspace имаше 100 милиона души, като тя растеше по-бързо. Ако  вярвате на всички аргументи за мрежовите ефекти, нямаше никаква вероятност за успешно конкуриране с MySpace.

 

Една от първите потребителки на Фейсбук: "Зукърбърг лъжеше тогава, лъже и сега"

 

Така че просто отказах офертата и ръководството беше супер разстроено. Целият ни мениджърски екип буквално напусна. След като успеете да преминете през това, когато сте на 21 или 22 и всички тези опитни хора наоколо казват, че ще съжалявате за решението, което сте взели и в общи линии нямате екип, това което ви остава е увереността, че можете да вземате дългосрочни решения и че те ще бъдат правилните в дългосрочен план.

 

Мисля, че имам късмет заради структурата, която имаме. Мисля, че някои компании нямат гъвкавост да се съсредоточат върху това, което смятат за правилно в дългосрочен план, защото наистина има краткосрочни ограничения.

 

Един от социалните проблеми, който наистина ме интересува, е да се уверим, че нашите продукти насърчават положителното благополучие. Ние направихме много проучвания за благополучието и заключението бе, че съществуват две основни приложения на интернет. Има голямо различие между това, когато се свързвате с хора и общувате с тях и когато просто пасивно консумирате съдържание. Когато просто пасивно консумирате съдържание, ако просто преглеждате препоръки от YouTube или гледате видео, вие не взаимодействате с хора. Това не е е отрицателно, но просто не е свързано със същите положителни повишения на благосъстоянието.

 

Точно затова взехме предвид и купища отзиви от нашата общност, където хората твърдяха, че това, което наистина искат от Facebook, е връзката. Искаха да знаят повече относно какво се случва с техните приятели и семейство. Количеството на публичното съдържание обаче е неограничено и хората могат да продължат да произвеждат все повече и повече добро обществено съдържание. И така, ние преминавахме през тази фаза, където делът на общественото съдържание, видео и новини растеше наистина бързо и процентът, който бе "приятелско" съдържание, намаляваше. Ако гледате един видеоклип за няколко минути, бихте могли да изгубите купища взаимодействия, които бихте имали с приятелите си през това време. Поради тази причина решихме да балансираме това и да направим платформата по-фокусирана върху свързването с приятели и семейството. Така направихме серия от промени, включително една, която отне 50 милиона часа гледане на популярни видеа на ден.

 

Поради тази и редица други причини, през следващото тримесечие, когато отчетохме печалбите, бяхме загубили 100 милиарда долара за ден и това беше най-големият единичен спад на компания в историята на поне нашата страна, ако ли не и света. Казано в перспектива, връщайки се към Голямата депресия през 30-те години на миналия век,  когато пазарът се срива, стойността, която загубихме през този ден, беше две трети от общата стойност, загубена на този ден, според днешните долари. Това бе наистина голяма загуба. Бих ли могъл да го направя, ако не контролирах компанията? Не знам, може би щях да бъда уволнен, но… в дългосрочен план наистина е по-изгодно да правим правилните неща.

 

Относно революционните мозъчни компютърни чипове

 

Компания на име "Neuralink" представи своя напредък в разработването на компютърно-мозъчен интерфейс, който те планират за тестване върху хора от следващата година. Първо, имаме ли планове да интегрираме този вид технологии с нашите VR и AR продукти И какво мислите за неприкосновеността на личния живот в свят, в който бихме могли да уловим намерението за покупка и да доставяме реклами, използвайки директна мозъчна връзка?

 

Марк Зукърбърг: Мозъчно-компютърният интерфейс е вълнуваща идея и тя бързо се разклонява в две посоки: инвазивна и неинвазивна. Инвазивните чипове са тези, които изискват операция или импланти, но имат предимството, че всъщност са в мозъка ви, така че можете да получите повече сигнал от тях. Неинвазивните са като да носите лента или очила, които да получавате усещане за притока на кръв в определени области на мозъка. Лошото при тях е, че получавате по-малко сигнали.

 

Ние сме по-фокусирани върху… даже мисля, че сме напълно фокусиран върху неинвазивния метод. Опитваме се да направим AR и VR голямо нещо през следващите 5 до 10 години … Мислите си, че "Libra" е труден проект за стартиране? Представете си само, ако хората чуят, че Facebook иска да прави мозъчни операции… не искам да виждам изслушванията в Конгреса по този въпрос.

 

Вижте, мисля, че е добре да има проучвания. Много се вълнувам от неинвазивните мозъчни компютри. Това, което се надяваме да успеем да направим, е просто да успеем да прихванем сигнал от дори няколко бита скорост. Например, да гледате в AR и да можете да щракнете с мозъка си или пък ако се появи диалог да не е нужно да използвате ръцете си, а да можете просто да кажете да или не.

 

Това е малкък принос. Ако стигнете до два бита, можете да започнете да контролирате меню, където по принцип можете да превъртите и да докосвате. В случай, че скоростта се увеличи, можете да започнете да пишете с мозъка си, без да се налага да използвате ръцете, очите си или нещо подобно. Мисля, че това е доста вълнуващо.

 

Ще продължим да се фокусираме върху неинвазивния подход и всъщност е някак си доста умопомрачително колко напредък постигаме.

 

 

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции