<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41471" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сидеров запо...

Гардиън: Срамният софийски спектакъл ще живее дълго в спортната история (видео)

15 Октомври 2019
0 3559

"Добре дошли в новия свят. Дойдохме да гледаме футболен мач. Това, което получихме, беше жалко поведение в една жалка нощ на жалък стадион", пише кореспондентът на Гардиън Барни Рони след мача между националните отбори на България и Англия снощи, който бе белязан от расистки изяви и посрами страната ни и родните фенове.

 

Ето какво още пише кореспондентът:

 

АНГЛИЯ УНИЗИ БЪЛГАРИЯ С 6:0. МАЧЪТ БЕ СПРЯН ДВА ПЪТИ ЗАРАДИ РАСИСТКИ СКАНДИРАНИЯ

 

"До самия край това изобщо не изглеждаше като спортно събитие. Усещаха се обиди, болка, чуваха се хора, които развяват знамена на стадион, превърнат в кладенец с отрова. Футболистите на Англия бяха тормозени от части от публиката на домакините. На трибуните имаше нацистки символи и викове.

Докато тимът на Англия искаше да си тръгне на полувремето, можеше да се види как капитанът на България Ивелин Попов апелира към феновете да спрат расистките скандирания. Хората обаче не се трогнаха.

Час след мача, точно когато Грег Кларк, председател на ФА, говореше, играчите на Англия вече бяха силно разстроени от събитията на терена. В същото време българските журналисти се смееха и се шегуваха, приветствайки този ужас, вместо да покажат срам или угризение.

 

Изявлението на треньора на България Красимир Балъков, че не е забелязал никакъв проблем, че просто иска да говори за футбол, е анатомия на страха. Балъков има отговорност към своя спорт и към основното човешко благоприличие. Той се провали и по двете точки.

 

Някак си Англия играеше блестящо в разгара на всичко това – в игра, която беше прекъсната на няколко пъти и срещу противници, които почти не играеха."

 

Кореспондентът на Гардиън допълва още, че расистката злоупотреба на футболни стадиони е източник на нещастие. И казва още:

 

"Феновете опозориха страната си и дълбоко смутиха (надявам се) президента им Борислав Михайлов. Вероятно извиненията му ще бъдат също толкова сърдечни, както и оплакванията му в петък, че Тами Ейбрахам е прогнозирал, че всичко това наистина ще се случи на националния стадион в България.

 

Ще иска ли Англия някога да дойде отново тук? Преди старта феновете им напълниха трибуните за гостуващия отбор. Тези за домакините бяха полупразни.

И все пак, идеята УЕФА реално да възпрепятства този вид расистки протест е смешна. Българите с радост използваха възможността да злоупотребяват с чернокожите футболисти и в някои случаи да демонстрират, че са фашисти.

 

Едно е сигурно: отборът на Англия може да се гордее с огромната си грация дори и под натиск. Имаше нещо величествено в тези червени екипи, които не спряха да играят. Футболът продължи. Но това не може да се остави да премине толкова лесно."

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции