Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Господарите откриха изборни нарушения при вота във Велико Търново
Господарите откриха изборни нарушения при вота във Велико Търново
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
10.11.16
добавено
15677
прегледа

Нашият репортер Митко Върбанов попадна на нарушения в изборния ден. Злоупотребите са свързани с тайната на гласуването.

 

СКАНДАЛНА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ, ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ЛИЧНИ ДАННИ

 

След сигнал за извършени изборни нарушения, свързани с неправилно подредени паравани за гласуване във великотърновска секция, подаден в РИК, последва реорганизация на изборното помещение.  

 

Сигналът за секциите с номера 49 и 50 в ДКС „Васил Левски“, бе подаден от репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов в 13:00 часа в Районната избирателна комисия. В жалба № 427/06.11.2016г. се изтъква, че се извършват нарушения, изразяващи се в това, че „тайната на вота е нарушена. Поставените паравани не прикриват избирателите, които упражняват правото си на вот. Липсват черни платна, които да затварят тъмната стая.“

 

Във връзка с жалбата, представители на Районната избирателна комисия, излъчени от три различни квоти, посетиха секциите в Спортната зала на Велико Търново, при което е било установено, че действително изборните помещения не са разположени по най-подходящия начин и има нарушения при провеждането на гласуването.

 

След подадения сигнал, членовете на СИК, съвместно с представителите на РИК и главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева, реорганизираха изборните помещения, по по-подходящ начин.  „Аз също гласувам в 50-та секция, коментира пред камерата на „Господари на ефира“ главният секретар на Община Велико Търново. „Дойдох преди 40 минути да гласувам и видях абсурда, който сте заварили. Съжалявам за него, аз съм привърженик на машинното гласуване , също гласувах машинно и ми се ще това гласуване да бъде наложено. И съжалявам, че по този начин то се компрометира!“

 

Мина Илиева показа и правилата за провеждане на машинното гласуване   „Но вижте какво става тук, коментира тя. „Това ни е изпратено от ЦИК- осигуряването  на паравани и кутии не е наш ангажимент, а на фирмата, която трябва да ни достави машините, която за съжаление дори не ни се обади, че идва да ги слага на място!  В спортната зала са три секции за машинно гласуване, в училище „Патриарх Евтимий“ - четири и в училище „П. Р. Славейков“- още четири!“ По думите на Илиева, ако Общината е била уведомена предварително, преди да се монтират параваните, нямаше да бъде допуснат такова разположение в секциите. Тя подчерта,  че тайната на вота трябва да се запази, затова и служителите на Общината са реагирали веднага.

 

От РИК от своя страна са напомнили на председателите на 49-та и 50-та секции, че те следва да спазват Изборния кодекс и указанията на ЦИК и че е тяхно задължение, в качеството им на длъжностни лица е и да осигурят гласуването по начин, гарантиращ тайната на вота. В заключение в решението си РИК констатира, че действително са били налице слабости от страна на съответните СИК при подреждане на изборните помещения, но същите не са довели до разкриване тайната на вота.

 

Скъпи приятели, можете да ни изпращате сигнали за всякакви нередности от изборния ден на нашата платформа Вие ги хващате, ние ги пускаме