<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40937" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От София на с...

Грета Тунберг спечели "алтернативната Нобелова награда на Швеция"

25 Септември 2019
0 3334

16-годишната екоактивистка Грета Тунберг е една от общо четиримата носители на "Right Livelihood Award", наричана още "алтернативната Нобелова награда на Швеция", посочва „Ройтерс".

 

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ ЕМОЦИОНАЛНО КЪМ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ: „ОТКРАДНАХТЕ МЕЧТИТЕ И ДЕТСТВОТО МИ!“ (ВИДЕО)

 

 

Наградата ѝ се връчва за „вдъхновяващи и силни политически искания за действия в областта на климата, отразяващи научни факти".

 

 

""

 

 

СЛЕД ПОДИГРАВКАТА НА ТРЪМП ГРЕТА ТУНБЕРГ СМЕНИ БИОГРАФИЯТА СИ В TWITTER

 

 

С емоционална реч в ООН в понеделник, част от която можете да видите във видеото горе, тийнейджърката силно разкритикува световните лидери, че не успяват да се справят с изменението на климата. Тя бе номинирана за наградата през март тази година заради активността ѝ в борбата с климатичните промени.

 

 

""

 

 

Гневна реч Грета изнесе и преди време пред Европейската комисия, когато обвини големите лидери в съсипването на планетата и бездействието срещу промените им в климата. През 2018 списание „Тайм" я определи като една от най-влиятелните личности за годината.

 

 

Награди печелят още лидера на коренното население на Бразилия Дави Копенава от народа на Яномами, адвоката за права на китайските жени Гуо Жанмей и защитника на правата на човека от Западна Сахара Аминату Хайдар. Всеки лауреат ще получи парична награда в размер 103 хиляди долара.

 

 

 

Източник: Ройтерс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции