Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Данаил Кирилов става правосъден министър, вижте с какво влезе в Господарите
Данаил Кирилов става правосъден министър, вижте с какво влезе в Господарите
Вземи EMBED
Loading the video...
04-04-19
добавено
5145
прегледа

Новият правосъден министър ще бъде настоящият председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов за правосъден министър, съобщи Мediapool.bg. На пресконференция в централата на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи Кирилов за поста. Той ще заеме мястото, освободено от Цецка Цачева, която подаде оставка заради апартаментите на властта. Миналата седмица самият Кирилов отрече да са водени разговори с него да стане министър.

 

Данаил Кирилов не е бил фаворит в началото. И до вчера от парламентарната група на ГЕРБ твърдяха, че новият министър няма да е депутат от партията. Мотивът - в сегашното Народно събрание и без това има малко юристи. В началото плановете са били поста се поеме един от зам. министрите на правосъдието. На 28 март Борисов обяви, че името на новия правосъден министър ще е ясно до края на деня, защото трябвало да се направят "още някои проверки". Досега обаче име не беше обявено.

 

Премиерът обясни, че първата задача, която поставя на Кирилов е ремонт на антикорупционния закон, защото трябвало "да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм". Самият Кирилов също говори пред журналисти. "Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм", каза той. За него номинацията била "сериозно предизвикателство", защото министерството било тежко. По думите му това, че няма да е депутат нямало да се отрази негативно на парламентарната група на ГЕРБ. Не знаел и кой ще стане новият председател на правната комисия.

 

Добро предложение ли е Кирилов според депутатите?

 

Решението Данаил Кирилов да стане правосъден министър беше посрещнато противоречиво от партиите в парламента. От ДПС решиха да припомнят за законите, които е предлагал Кирилов. "Всеки негов законопроект в парламента създаваше проблеми, дано в Министерство на правосъдието не е така", каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай. От "Воля" пък вероятно щели да подкрепят кандидатурата на Кирилов за министър. Не можели обаче можели "авансово" да кажат дали е "добър или лош за позицията". Според ВМРО, които са в управлението, Кирилов щял да бъде добър министър на правосъдието.

 

"Кирилов е един от хората, които най-добре са запознати с българското законодателство (...) Когато той трябва да работи, виждам как понякога му се налага и работи по 24 часа и не се отказва", каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов. Ангелов обясни, че не е трябвало да има съгласуване между коалиционните партньори за номинацията, защото така било записано в споразумението на управляващите. Всяка партия имала право да прави промени в рамките на квотата си. "ГЕРБ има право да номинира министър на правосъдието. Друг въпрос е дали ще бъде избран. Нали така?", каза още Ангелов.

 

От "Атака" бяха категорични, че ще подкрепят предложението, а новият пост щял да позволи на Кирилов "да разгърне и използва потенциала, който е набрал в опита си в Народното събрание". От партията обаче са притеснени, че с тази рокада се "отваря труден фронт за приемника на Кирилов в правна комисия". "Правна комисия е един малък парламент. През тази комисия минава огромното число, огромният брой актове, които се приемат в пленарна зала. Там получават своя основен вид. Мястото на председател на комисията е изключително тежко, отговорно. Изборът на председател на комисията също е отговорен акт", каза Явор Нотев и добави, че това не било проблем на Кирилов.

 

 

Източник: Мediapool.bg