Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Еврокомисар за оловната вода в Босилеградско: Ще поставим въпроса пред Сърбия
Еврокомисар за оловната вода в Босилеградско: Ще поставим въпроса пред Сърбия
Репортажи Вземи EMBED
Loading the video...
12-13-18
добавено
20179
прегледа

Д–р Валентин Янев, чийто произход е от Босилеградско, Западните покрайнини, категорично заявява пред камерата на ”Господари на ефира”, че оловно-цинковата мина Караманица убива. Тя работи от 4-5 години, а народът в Босилеград и селата умира от рак. Страдат и жителите на Кюстендилско, защото водата няма как да се пречисти от тежките метали на границата и се влива в Струма.

 

 

 

След посещението на Дани Йорданов и срещата му с кмета на Босилеград започна контраатака в сръбските медии.

 

 

Нашето Министерство на околната среда и водите знае, че река Драговищица в българския си участък вече е замърсена от сръбската мина. Измервателен пункт на Министерството е регистрирал превишени  на олово, цинк и цианид в реката. В писмо до сдружение Балканка родното министерство, обаче, твърди че провеждания мониторинг на повърхностни води на българска територия не показва данни за замърсяване с метали, както би могло да се очаква от дейността на оловно-цинкова мина, като тази при село Караманица, Сърбия.

 

Скандалът с трансграничното замърсяване на Струма стигна и до Брюксел. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела обеща следното по казуса – „Колкото до конкретния въпрос с река Драговищица, случаят се наблюдава от делегацията на ЕС в Белград. Комисията ще постави този въпрос по време на двустранния политически диалог относно околната среда през март 2019 г.”

 

 

Ние от „Господари на ефира” ще проверим дали еврокомисар Вела ще спази в срок обещанието си.