<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46109" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лекари, родители и архитекти призоваха да се спре търга за "нова" детска болница

20 Декември 2019
0 1005

Лекари, архитекти, инженери, родители и граждани призоваха за спиране на обществената поръчка на здравното министерство за дострояване на изоставения преди десетилетия строеж в парцела на "Александровска болница" в София за превръщането му в национална специализирана детска болница, пише Клуб Z.

 

Те разпространиха отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на здравеопазването, председателя на парламентарната група на ГЕРБ, омбудсмана и до представителството на Европейската комисия в България, което вече е подписано онлайн от над 3000 души. 

 

БЪДЕЩАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА ЩЕ Е НЕЗАКОННА ИЛИ НЕВЪЗМОЖНА, ТВЪРДЯТ АРХИТЕКТИ

 

Мотивите за спиране на търга за инженеринг и строителство, който е на стойност до 92 млн. лв., са подобни на тези, с които Камарата на архитектите в България и браншовата организация на инженерите сезираха първо Комисията за защита на конкуренция, а след това и Върховния административен съд. И двете държавни институции обаче се произнесоха в полза на проекта на здравното министерство, а днес комисията, която оценява подадените оферти, трябва да обяви кой го печели.

 

В писмото се казва, че децата в България заслужават най-висок стандарт на медицинско обслужване, а в момента държавата предлага да се дострои рушащ се стар строеж, който още през 2011 г. е бил отреден за премахване от Столичната община.

 

Сградата не е в съответствие с европейските стандарти за строителство и не отговаря на изискванията за земетръсна безопасност, по мнението на експерти от двете браншови организации, които са анализирали документацията. Тя неотговаря и на стандартите за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура и достъпност. 

 

Построяването на нова сграда пък ще е и по-евтино, отколкото съживяването на бетонното скеле, което е морално и физически остаряло още преди да е довършено, става ясно още от мотивите в писмото. 

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции