<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Кантард...

Масова Covid- дезинформация на прага на четвъртата вълна

15 Септември 2021
0 387

В синхрон с наближаването на четвъртата вълна на Covid-19, нараства и масовата дезинформация относно мерките, ваксините и смъртността. Клуб Z представя част от фалшивите новини, които главоломно се разпространяват в мрежата.

Масова Covid- дезинформация на прага на четвъртата вълна

“Извънредно! Полша и Унгария спират Пфайзър и Зенека. Доказано е, че 4 вълна идва от тях,” гласи заглавието на текст в сайта zabranenataistina.eu. Това е един от сайтовете, които активно разпространява дезинформация за пандемията в последните седмици. По данни на инструмента CrowdTangle публикации от този сайт са събрали повече от 2 милиона и 800 хиляди интеракции в социалните мрежи за последните 2 месеца. Текстовете съдържат не повече от три изречения, пълни с правописни грешки, а информацията е напълно недоказуема.

В Унгария дори се предвижда поставяне на 3-та доза от одобрените ваксини, сред които са и тези на Pfizer/BioNTech и Astra Zeneca.

Facebook вече ще наказва за фалшиви новини и подвеждаща информация и в България (видео)

Фалшивите, дори на моменти абсурдни новини се споделят особено често във “Фейсбук” групата “НП “ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА” ДЕВНЯ”. Това е група на привържениците на партията, която се опитва да основе Венцислав Ангелов-Чикагото. Той беше кандидат за народен представител от партия “Българско национално обединение” в Русе на изборите през март тази година. Преди това Ангелов излежа ефективна присъда за наркотрафик, след като няколко години се укриваше в чужбина и беше обявен за международно издирване. Ангелов води активна кампания в социиалните мрежи, а една от най-разпространяваните от него тези е, че COVID-19 не е истински вирус. 

Масова Covid- дезинформация на прага на четвъртата вълна

Друг сайт, чийто стил е почти идентичен, е vsichkozajivota.eu. В една от публикациите във “Всичко за Живота” се твърди, че “Европа е пред гражданска война заради новите мерки”. Според автора информацията е от доклад на ООН. Такъв доклад няма. Въпреки това статията е събрала близо 90 хиляди интеракции в социалните мрежи, по данни на CrowdTangle.

Бил Гейтс и целта му да намали населението. Анализ на разпространението на фалшиви новини за Covid-19

По темата за евентуален локдаун в България в двата сайта има над 20 публикации, които съобщават фалшива информация за затваряне на различни дати. Цитират се несъществуващи препоръки за България от СЗО, решения на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, Бойко Борисов и др.

Масова Covid- дезинформация на прага на четвъртата вълна

Относно смъртността на ваксинирани хора масово новинарските сайтове са “изгубени в превода”, като вадят информацията от контектса .

Една от най-споделяните публикации по темата е дело на Фейсбук страницата “Доцент Атанас Мангъров”. Цитирани са данни от доклад за разпространението на различните варианти на коронавируса в Англия, за да илюстрира, че повече ваксинирани хора са починали от COVID-19, отколкото неваксинирани. Макар самите данни да са достоверни, в публикацията те са извадени от контекста, необходим за правилната им интерпретация, както установи проверката на Factcheck.bg. Обяснението за по-големия брой починали ваксинирани хора е, че те са предимно на възраст над 50 години, а повечето възрастни англичани вече са ваксинирани. 

Масова Covid- дезинформацията се наблюдава както у нас, така и навсякъде по света. По плашещото е, че се наблюдава опит да се злоупотребява със страховете и съмненията на хората с политически цели, като темата за пандемията и ваксините се свързват с твърдения за нарушени права и опит за контрол от страна на управляващите.

Междувременно България продължава да е с най-ниското ниво на ваксинирани срещу COVID-19 в Европейския съюз, а случаите на коронавирус в страната се увеличават прогресивно.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции