<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Четиридневна...

Бил Гейтс и целта му да намали населението. Анализ на разпространението на фалшиви новини за Covid-19

22 Декември 2020
0 12154

Автори: Виктория Симеонова и Катя Димитрова/Gospodari.com

Въведение в темата

През последните месеци епидемията от COVID-19 доведе до нова вълна от фалшиви новини и конспиративни теории, които нарушават хигиената на онлайн пространството и изпращат противоречиви съобщения към потребителите. Една от най-дискутираните и ярки конспирации е свързана с Бил Гейтс – съоснователят на Microsoft, когото конспираторите определят като страшилище, целящо да контролира хората като им постави чипове чрез ваксините.

Бил Гейтс – враг номер едно на тутраканската селищна система (видео)

Тази конспиративна теория в момента преживява възраждане, а корените ѝ са още от 2009 г., когато в един TED Talk Бил Гейтс говори за ваксините, които фондацията му финансира, както и за ефекта от човешката дейност върху земята. Завръщането на теорията, че Бил Гейтс стои зад пандемията, се случва след като в началото на тази година руски сайтове започват да разпространяват друго TED видео с американския предприемач – този път от 2015 г. В България информацията за ролята на Бил Гейтс за епидемията от коронавирус беше пренесена от хибридни сайтове с изразено русофилско съдържание – в повечето случаи статиите им са буквален превод на руските източници, както ще стане ясно от следващите части на този анализ.

Причината от “Господарите” да акцентираме върху тази тема с множество наши видеа и публикации е в опасността, които тя крие за здравето на хората – вярата в конспиративни теории води до недоверие към медицината, неспазване на противоепидемичните мерки, противопоставяне на предстоящите опити за ваксиниране и съответно към още по-интензивно разпространение на вируса. В следващите части на анализа ще се опитаме да отговорим на въпросите кой има полза от тази дезинформация и каква е целта ѝ.

Ще превърне ли Covid-19 българите в зомбита на Бил Гейтс? (Коментарът на “Господарите”)

Защо точно Бил Гейтс?

„Около Бил Гейтс има безброй конспирации“, коментира преди време Рори Смит от First Draft News пред ВВС. “Той е вид вуду-кукла, която всички общности бодат със собствени конспирации. И не е изненадващо, че той се превърна в вуду кукла – защото винаги е бил лицето на общественото здраве.”

Проф. Джоузеф Ускински, политолог от университета в Маями и автор на книги за конспиративни теории, вярва, че съоснователят на Microsoft се е превърнал в основна вражеска фигура, просто защото е богат и известен.

„Теориите на конспирацията са свързани с обвиняването на могъщи хора в ужасни неща“, изтъква той, също пред ВВС. “Теориите по същество са едни и същи, само имената се променят. Специалистът припомня, че преди Бил Гейтс на прицел са били Джордж Сорос и братята Кох, както и фамилиите Ротшилд и Рокфелер.

И докато по-голямата част от конспиративните теории обикновено бързо достигат своя надир, тези, които издържат, винаги предлагат „големи злодеи и разглеждат проблеми, от които хората горещо се интересуват“.

Според Ускински, не бива да ни изненадва, че богатите хора и големите корпорации са обвинени в заговор да поставят чипове в телата ни, защото това е нещо, от което се страхуваме.

Повече от една четвърт от всички американци и 44% от републиканците вярват, че Бил Гейтс иска да използва ваксина срещу COVID-19 за имплантиране на микрочипове под кожата на хората, според проучване на Yahoo News и YouGov. Също толкова притеснителна е статистиката за България – проучване на социологическа агенция „Тренд“ сочи, че една пета от българите вярват в лошите намерения на милиардера. 

А малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

Трябва да се има предвид обаче, че цялата тази заблуда е много опасна за обществото. Както вече казахме, тази тема крие сериозна опасност за здравето на хората. Те се съмняват във всичко, което мейнстрийм медиите съобщават, не вярват на политиците и се страхуват от големите корпорации и техните представители, заради убеждението, че същите искат пряко да ни навредят. Всичко това означава по-малко грижи за собственото здраве и за това на семейството. А по този начин страдат цели общества, които биха могли да дадат по-малко жертви на фона на пандемия като тази.

Първи конспиративни теории около Бил Гейтс и идеята, че цели да намали световното население

През февруари 2009 г. Бил Гейтс изнася пламенна реч по време на TED конференция. В нея той говори за здравеопазването и ползите от ваксините, но обръща внимание и на световния проблем със замърсяването. Речта е дълга близо 20 минути и двете теми – здравеопазване и екология – са ясно разграничени. Не така обаче я вижда сайтът oum.ru, в който в статия от 15 март 2009 г. на Бил Гейтс се приписват следните думи: “Днес в света има 6,8 милиарда души. Населението бързо се приближава до 9 милиарда. Ако сега наистина работим добре върху новите ваксини, здравеопазването, репродуктивното здраве, може би ще можем да го намалим с 10-15 процента.” Тогава този цитат не успява да се разпространи толкова масово, но остава в хронологията на развитието на мита, че Бил Гейтс се опитва да намали световното население чрез здравеопазваане. 

Година по-късно обаче, YouTube помага тази идея да достигне до много повече хора. От цитирания TED Talk са извадени няколко изречения, които различни потребители на видеоплатформата качват под гръмки заглавия, и които са гледани стотици хиляди пъти:  Бил Гейтс иска КАКВО?!? Намаляване на населението чрез ваксини и здравеопазване??! – качен от профил с името Esuna Health на 11 октомври 2010 г., 238 720 показвания, споделен 198 пъти в социалните мрежи, като най-голям е делът на споделянията през последната година. Каналът, в който е качено видеото, съдържа общо 29 видеа, като общото между тях е тематиката – конспиративни теории на тема здравеопазване: лекарства за рак, природно лечение и т.н. Последното видео е качено преди 9 години, а посоченият в информацията за профила официален сайт вече не съществува.

Бил Гейтс и целта му да намали населението. Анализ на разпространението на фалшиви новини за Covid-19
Видеото

Видеото служи като доказателствен материал към статия на Natural News, публикувана на 1 октомври 2010 г. В нея се посочва, че Бил Гейтс казва, че ваксините могат да спомогнат за намаляването на населението. В информация за този сайт откриваме, че според създателя си Майк Адамс, това е научно-базирана организация за защита на здравето на хората чрез природата. Публикацията е споделена само 8 пъти в социалните мрежи в периода 2016-2018 г. Групите, в които се разпространява, са на потребители, които традиционно са против ваксините.

През годините периодично видеото се качва отново в YouTube от различни потребители, споделя се за кратко, но след това популярността му спада. Тази година е неговото голямо завръщане – 80% от споделянията на видеата с извадка от цитирания TED Talk са именно от тази година. В цял свят групите на антиваксърите го използват за доказване на твърденията си срещу ваксинирането, а редица дори по-сериозни издания са склонни да цитират разпространените цитати от речта, без да проверят дали те не са извадени от контекст, какъвто е случаят.

През 2015 г. нова реч на Бил Гейтс в TED вдъхновява създателите на фалшиви новини – този път създателят на Microsoft говори за опасността от пандемии генерално: “Днес знам, че ако нещо може да убие десетки милиони души през следващите десетилетия, това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война. Не ракети, а микроби.” Този цитат, пренесен в настоящето, служи като доказателство, че Бил Гейтс е планирал пандемията лично. В същото време всеки човек, който се интересува от медицина и здравеопазване, е наясно, че това твърдение е вярно, независимо дали става въпрос за COVID-19, или за който и да е друг вирус – пандемиите убиват повече хора от войните и в това няма нищо изненадващо.

Какво обаче се случва с новото видео?

През следващите години след публикуването му цитати от него се споменават от авторитетни издания коректно и без допълнителен драматизъм. През 2020 обаче, с началото на пандемията, започва масово споделяне на видеото и вадене на думите на Бил Гейтс от контекст, за което ще стане дума малко по-късно. Преди това да обърнем внимание на явлението Бил Гейтс в родните източници на дезинформация.

Българските новини за Бил Гейтс преди епидемията от COVID-19

Американският милиардер и съосновател на Microsoft Бил Гейтс отдавна е трън в очите на обществото ни. Още преди коронакризата, той е обвиняван за всевъзможни неща от хора по цялото земно кълбо. 

Едно от твърденията например е, че предприемачът и съпругата му Мелинда планират да изтребят част от хората по Земята, тъй като се притесняват от главоломно нарастващото население. Тази конспиративна теория е поклаждана от предупреждения на Гейтс именно в тази посока – че планетата трудно ще може да предостави ресурси за всички хора, ако броят им продължава да се увеличава по този начин. 

Идеята за „чипирането“ също не е съвсем нова, вероятно защото много пъти един от най-богатите хора в света се е изказвал в полза на ваксинирането срещу различни опасни заболявания като полиомиелит и се е противопоставял на набиращите популярност антиваксинални движения. 

Именно фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” похарчи над 1 милиард долара за глобалната битка срещу полиомиелита. Същата тази фондация е обвинявана и в друго – че е тествала ваксини върху деца в Африка и Индия, което е довело до хиляди смъртни случаи и необратими наранявания.

Забележително, още през 2013 г. уебсайт на име Worldtodaybg.com публикува статия, озаглавена „Всеки българин – с микро чип!“. Според нея, “България се кани да приеме аналогичен на американския закон, приет от кабинета на Барак Обама, според който всеки човек ще има вграден в тялото микро-чип.” Друг уебсайт, чието име е zepir.com, също през 2013 г. предупреждава читателя за „Нановаксините – тайната чипизация“. Тези две интернет страници са сред първите на родна почва, разпространили хипотезата, че изобщо съществува такова нещо като чипиране чрез поставяне на ваксина.

Интересен е фактът, че двете статии не са споделяни във Фейсбук групите само през 2013 г., но и много след това. Това ясно показва „актуалността“ и поддържането на огъня на конспирациите, заради които хората продължават и продължават да търсят материали по тази тема. Иначе през годините двете статии са споделяни в социалната мрежа от „Християнска Група“, „Do NOT Get Bio Chip implant“, „Здравословна“ и други.

В българските медии

В българските медии отдавна циркулират подозрения и конкретно срещу семейство Гейтс. През 2017 г. Webcafe припомня, че съоснователят на Microsoft и Джордж Сорос са натрупали милиардите си от създаване на заболявания, които морят хората. Според конспираторите, за човека всъщност е биологично присъщо да живее минимум до 200 години, но заради алчността на шепа властолюбиви милиардери, продължаваме да се разболяваме от рак. Разбира се, лечение за всички болести съществува, но то е достъпно само за избрани богаташи. А „бедняци“ като Стив Джобс и Лучано Павароти не са имали достатъчно пари, за да си купят лекарството и затова са починали от рак…

Естествено, тази медия е с високо качество и тя не разпространява митовете за Гейтс, а по-скоро с хумор синтезира най-абсурдните вярвания на хората по света. Но през април 2018 г. не толкова сериозният уебсайт Fakti.bg пуска материал със заглавие „Бил Гейтс отправи смразяващо предупреждение: Скоро ще умрат 33 млн. души“. Според изданието, това предупреждение е отправено на по време на ежегодната среща на Медицинската асоциация на Масачузетс, САЩ.

Ето това е добра основа митовете да избуят и процъфтяват с появата на следваща пандемия.

Завръщане на темата с началото на епидемията от COVID-19

В началото на тази година медиите се връщат към видеото, което коментирахме по-рано – TED Talk на Бил Гейтс от 2015 г. Този път обаче, заради навлизането на COVID-19 пандемията, то е поставено в контекст – “А дали Бил Гейтс не ни е предупредил, че планира пандемия, с която да задължи населението на света да се ваксинира и така да доведе до намаляването му”?

Бил Гейтс и целта му да намали населението. Анализ на разпространението на фалшиви новини за Covid-19

На 24 януари 2020 г. руският сайт esoreiter публикува статия, озаглавена “Китайският коронавирус – генерална репетиция на глобалистите”. В нея за първи път се споменава, че “Бил Гейтс е подкрепян от илюминатите, които имат полза от  намаляването на световното население”. Тя обаче не постига желания ефект – почти няма споделяния и реакции в социалните мрежи. 

Но на 28 януари 2020 г. друго руско издание прави удар – zavtra.ru публикува материал, озаглавен “Разработването на коронавируса е финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс”. В нея се твърди, че на 19 юни финансираният от британското правителство институт Pirbright е подало патент за коронавируса, който бил одобрен на 20 ноември 2018 г. от Европейското патентно ведомство под номер EP3172319A1. Справка в регистъра на Европейското патентно ведомство показва, че действително този институт е регистрирал името “Коронавирус”, но без да се уточнява щам и т.н. Научни публикации по темата показват, че коронавирусите са открити още през миналия век – а през 2018 учените са патентовали името. Публикацията от zavtra.ru е споделена 46 пъти в социалните мрежи и е достигнала до над 350 хиляди потребители. Основната част от групите, в които е разпространена, са проруски и антиваксърски настроени. Прави впечатление, че една от тях е българска – Да свалим Борисов и ГЕРБ от властта!, в която има 59,7 хиляди членове. Може би точно чрез сходни групи започва разпространението на дезинформацията за Бил Гейтс и коронавируса у нас.

Още статии по темата

Статиите по темата продължават да набират скорост и месец по-късно вече има добавени детайли около “пъкления план на Бил Гейтс” – появява се мотивът за чипирането. Руското издание tvzvezda.ru публикува статия, придружена с репортаж, в които Бил Гейтс и Джодж Сорос са обвинени в разработването на пъклен план за унищожаване на населението. Коментира се и адресът на лабораторията в Ухан, където е открит вирусът – с номер 666 – число, известно като “числото на дявола”. Материалът е споделен едва 6 пъти от линка в оригиналното издание, но се мултиплицира чрез други издания и така достига до милиони потребители.

Разширяването на конспиративните теории в изданията извън България продължава и през април – този път се споменава и Зелената сделка, в която основна цел е използването на нулеви въглеродни емисии, която пък е идея на Бил Гейтс. Така екологичното движение според изданието eadaily.com стои зад разработването на коронавирусните ваксини – респективно отново Бил Гейтс е в основата на темата. 

През следващите месеци се запазва същата линия на дезинформация – теорията, че Бил Гейтс цели намаляване на световното население чрез ваксиниране и чипиране, базирана на извадени от контекст негови изказвания през 2009 и 2015 г. Как обаче това се отразява на родните източници на подвеждаща информация за коронавируса и кои са най-активни в прокламирането на идеята, че Бил Гейтс стои зад пандемията?

Българските медии за Бил Гейтс и коронавируса

За съжаление, и българското медийно пространство не остана чисто за дълго време от конспирациите покрай новия коронавирус. Дезинформацията заля новинарския поток общо взето със същата скорост, с която се появи и по света. Въпреки очевидния плюс, че медиите в страната реагират бързо на глобалните тенденции, това е и сериозен проблем – у нас различни абсурдни твърдения намират поле за изява много бързо.

Справката сочи, че един от първите български материали, свързващи Бил Гейтс и COVID-19, е на вестник „24 часа“. Дописката е публикувана на 25 януари 2020 г., малко по-малко от месец, след като китайските власти официално съобщиха, че такава зараза има. Озаглавена е „Бил Гейтс предсказал вируса в Китай преди година: 33 млн. по света могат да умрат за 6 месеца“.

На същата дата повече от съмнителен уебсайт, BrokenWithin.com, публикува материал със заглавие „Имплантиране на микрочипове чрез ваксинация, без знанието и съгласието на пациента“. В нея отново се набляга на идеята, че ваксинирането със сигурност е свързано с нечисти помисли и с чипиране на невинните граждани най-вече. Същият материал се появява и в интернет страници като Svejo.net, Mrejo.net и други. Във всички свои форми той е споделян във Фейсбук от различни профили на хора, на пръв поглед несвързани с политиката или медицината.

Два дни по-късно, на 27 януари 2020 година, сайтът със съмнителна репутация “Блиц” публикува статия на тема „Конспиролози: Китайският коронавирус е генерална репетиция на илюминатите и глобалистите за Апокалипсиса“. В нея се споменават някои свързани с Бил Гейтс митове, както и това, че навремето той показал симулация на света с разпространяването на подобен вирус по Земята, който, според програмата, щял да започне в Китай.

Тази статия, впрочем е директен превод от материал в руския уебсайт esoreiter.ru, чието заглавие е „Китайский коронавирус как генеральная репетиция глобалистов (версия)“. Публикуван е три дни по-рано, на 24 януари.

И още

Един уебсайт, който прави сериозно впечатление при изследването на фалшивите новини, е The Bulgarian Times. Той периодично генерира дезинформация, свързана с COVID-19. Един от първите материали на изданието по темата се появата още на 30 януари 2020 г. и се нарича „Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса“. Уебсайтът опитва да убеди читателите, че няма как заразата да не е изкуствено създадена с користни цели.

А проверка показва, че собственик на “The Bulgarian Times” е Крум Фильовски. Той притежава регистрирана фирма за производство на хлебни изделия и кетъринг. В тази интернет страница определено могат да се забележат проруските нагласи на редакцията.

Любопитно е, че сравнително бързо, още в първите дни на месец февруари, сериозните и големи медии в България разобличават конспиративната теория. Още на 3 февруари „Дойче веле“ пуска статия, озаглавена „Помага ли чесънът срещу новия коронавирус? Опасни ли са писмата от Китай?“, чиято цел е да събере на едно място най-налудничавите идеи за COVID-19 до момента. На 4 февруари пък бТВ излиза с материала „Дело на Бил Гейтс или тайно биологично оръжие: Епидемия от фейк новини за коронавируса“.

Разбира се, тези две медии в никакъв случай не целят дезинформация, а напротив, опитват да запознаят читателите си с новините и слуховете около коронавируса, придържайки се към световната тенденция.

Към днешна дата, година след като дойдоха официалните съобщения за COVID-19, фалшивите новини облъчват ежедневието ни и ни поставят в сериозен риск. Уважавани медии и пропагандни уебсайтове продължават да дават трибуна на всички абсурдни вярвания, свързани със заразата и с Бил Гейтс. И краят на този спектакъл не се вижда.

Основни канали на разпространение на конспирациите по темата

Видно от анализираните до момента източници е, че главно онлайн базирани медии разпространяват конспиративните теории за участието на Бил Гейтс в разработването както на самия коронавирус, така и на ваксините срещу него. И докато в чужбина тези теории са по-скоро по-рядко споделяни и мултиплицирани, то у нас те бележат своя апогей. 

Извън границите на България наблюдаваме главно рускоезични издания, които коментират връзката между Бил Гейтс и пандемията, позовавайки се на извадени от контекст негови изказвания по различни поводи. Големите медии обаче не си позволяват прокарване на конспиративни теории, каквото наблюдаваме в българската медийна среда. Основен канал за споделяне на конспирации и в чужбина, и у нас са социалните мрежи – главно групи във Facebook, в които членуват потребители, обявили се срещу ваксините и правителствата.

В българското онлайн пространство правят впечатление няколко издания, които непрекъснато генерират фалшиви новини по темата COVID-19 и разпространяват конспирациите за ролята на Бил Гейтс. Такива са:

            The Bulgarian Times – сайт, регистриран преди 2 години и 5 месеца. Собственик на хостинга е американска компания –  Privacy Protection Service INC, но в кеширана версия откриваме, че зад него стои Крум Фильовски, който е известен със своите проруски възгледи. Според Търговския регистър единствената фирма, която той притежава – “ВИП Кетъринг къмпани”, се занимава с производство на хляб и хлебни изделия. Само по темата за връзката на Бил Гейтс с коронавируса изданието е публикувало 106 материала – всички, преведени дословно от руски източници.

            Onoviniсайт, регистриран на 28 януари 2019 г. Собственик на хостинга отново е Privacy Protection Service INC, а при по-детайлен технически преглед на сайта се стига до името Валентин Георгиев, но няма никакви данни за него. 41 материала за връзката на Бил Гейтс с коронавируса откриваме чрез търсачката. Те са споделяни главно в групи за антиваксъри и потребители с проруско мислене.

            Istinskitenoviniсайт, регистриран на 12 юли 2013 г. Няма информация за собствеността. 11 са новините за връзка на Бил Гейтс с коронавируса, които откриваме тук, като отново са споделяни главно в групи на антиваксъри и антиправителствени движения. 

Facebook групи

            Освен цитираните сайтове, водеща роля за разпространението на конспиративните теории по темата играят и няколко Facebook групи:

            5 G ИЛИ КАК ЛЪЖАТ, че има корона вирус, а не микровълнова болестгрупа, създадена на 15 март 2020 г. В нея членуват 8100 потребители, а администраторите са общо 14, сред които се открояват 4 очевидни тролове: Phil Doors, Elle Ivanova, Ivan Radichev, Antimask Ivan. Публикациите са главно от цитираните по-горе сайтове или постове на потребители със съмнителна самоличност (по-скоро отново с вид на тролове).

            Да разобличим измамата КОВИД 19 – група, създадена на 12 февруари 2020 под името “Не на приемането на еврото в България”. На 20 октомври 2020 сменя името си с настоящото. В групата има 1042 членове и 1 администратор с общо 3 профила. Освен новините по темата COVID-19, тук се наблюдават и много антиправителствени публикации. Част от използваните източници са достоверни, но се поставят от самите потребители в друг контекст.

            Българи против ваксинатагрупа, създадена още на 9 май 2020 г. – доста преди да се заговори за готова ваксина у нас, а и изобщо по света. Членовете ѝ са 1073, а администраторите – двама. Споделят се дезинформиращи видеа от профили на физически лица, както и разбира се публикации от традиционните източници на фалшиви новини.

Обединени за справяне с манипулацията Соvid 19група от 17 май 2020 г. Членовете са 1633, а администраторите – двама. Главно се споделя видео съдържание като основен акцент са изказвания на известни обществени фигури, извадени от контекст.

            Измамата Ковид-19група, създадена на 20 октомври 2020 г. В нея членуват 3609 потребители, а администраторите са общо 6, от които два профила са очевидно на един и същи човек, има и потенциален трол – Julian. Отново преобладават публикации от цитираните сайтове за дезинформация, не липсват и колажи по темата.

Прави впечатление, че в България конспиративните теории около Бил Гейтс и ролята му за коронавируса са обединени в няколко групи в социалните мрежи, но те са изключително активни. Така пост в една от групите е способен да достигне до стотици хиляди потребители. Самите линкове дори не се отварят – споделят се крещящите заглавия, характерни за сайтовете с дезинформация.

Последици от разпространените фалшиви новини по темата

Най-преките щети от разпространението на фалшивите новини по темата за коронавируса и Бил Гейтс са неспазването на мерките за овладяване на заразата и страха от ваксини, които имат потенциала да я стопират. Оттам нататък вредите са още по-дълбоки и опасни – недоверие към здравните власти и всички свързани със ситуацията групи. Как е възможно да убедиш някого, че правиш нещо за негово добро на този фон?

Фалшивите новини са огромен бич за нашето общество. А парадоксалното е, че във век, в който светът уж няма граници и информацията е достъпна навсякъде и за всички, човечеството най-осезаемо страда от липса на достоверна и единна информация. Лутаме се сред стотици и хиляди уебсайтове у нас и по света, медии и “медии” с различни цели, както и редакционни политики, които повече ни объркват, вместо да ни помогнат да се информираме.

Виждаме как цели общности са убедени, че коронавирусът е лабораторно създаден, че богатите хора искат да ни навредят, че политиците предприемат мерки срещу заразата не за да помогнат на хората, а преследвайки свои лични интереси, че нито една медия не казва истината. Това е голяма пречка в осъзнаването на сериозността на пандемията, а тя очевидно не е някаква шега – виждаме ясно това една година и няколко хиляди загубени животи на българи по-късно. Да не говорим за броя на жертвите по света. 

Качеството на информацията, която хората получават, е от съществено значение за това те да си дават сметка колко трудна е ситуацията с коронавируса и едновременно с това да останат спокойни и уравновесени. Но в момент, в който надделяват паниката от непознатата болест и страха от внушението, че всички са срещу нас, това е много трудно. 

Пандемията, докато не бъде овладяна, е фронт, на който от една и съща страна воюват лекари, политици, журналисти и всички хора, които ежедневно дават на обществото частица от себе си за преодоляването на това предизвикателство. Медиите в частност имат съществена отговорност в тази ситуация и от тях много зависи дали хората ще приемат фактите такива, каквито са и ще направят всичко необходимо за ограничаване на заразата, или ще последват недоказани теории, които могат само да им навредят.

Заключение

Въпреки че Бил Гейтс е сред най-уважаваните предприемачи в световен мащаб, той се оказва център на конспирациите години преди появата на COVID-19, а пандемията само допълнително разпалва източниците на дезинформация срещу него. 

Основна част от дезинформацията е базирана на реални изказвания на основателя на Microsoft, които обаче са извадени от контекст и разпространени главно от руски и рускоговорящи издания. Същевременно българските русофилски течения “яхват вълната” и пренасят споделената информация, като я мултиплицират чрез различни канали. Прави негативно впечатление, че освен традиционните ненадеждни източници, някои от големите медии също са склонни да споделят материали с невярно съдържание, с което да подвеждат аудиторията и да стимулират разпространението на конспиративни теории. Това оставя негативен отпечатък върху оценката за нивото на медийна хигиена, което се поддържа от родните информационни източници.

За съжаление, всички тези конспирации водят не просто до омраза към личността на Бил Гейтс, но и до срив в доверието на хората към здравеопазването и медицината. Това се отразява на нагласите, а и пряко на здравето на милиони, вярващи в конспирациите, както и на милиони други, които имат контакт с тях. Именно хората, които са склонни да вярват на конспиративни теории, са противници на противоепидемичните мерки и на ваксинацията – те са и разпространител на теориите, които водят до пропаст между обществото и медицинските специалисти.

Надяваме се, че насочвайки вниманието към корените на дезинформацията,  ще успеем да построим основите на по-критичното мислене у българските потребители и ще ги убедим, че е важно внимателно да проверяват информацията, на която се доверяват – особено ако я и разпространяват.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции