<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54775" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Махат единствената в София люлка за деца в инвалидни колички, била опасна

01 Февруари 2020
0 780

Три месеца след монтирането на първата у нас люлка за деца в инвалидни колички, контролният орган на Столичната община откри опасни елементи и поиска премахването й, съобщи dnews.

 

За проблема сигнализира Анна Йончева, фотограф и организатор на кампанията “Различните деца на България”. По думите й при монтирането на съоръжението в столичния парк “Света Троица” проблемна била липсата на бетонна основа, за която да се захване люлката, но от районната община поели ангажимент да оправят проблема. Според управителя на контролиращата фирма Ивайло Сиркаров обаче има няколко рискови точки по люлката, а освен това този тип люлка дискриминира децата с двигателни увреждания, като ги прави атракция за всички останали.

 

От Столичната община съобщиха, че люлката ще бъде демонтирана в понеделник и поправена според изискванията за безопасност, а управителят на фирмата-производител Георги Пейков разказа пред Дарик радио, че ще достави чисто нова люлка с подобрения срещу вандализъм. 

 

Комбинираната люлка за деца в инвалидни колички и деца без увреждания под формата на везна беше направена по идея и с дарителски средства в рамките на кампания, организирана от фотографа Анна Йончева. Уникалното за България съоръжение беше монтирано в парка в квартал “Света Троица” през октомври миналата година и още на следващия ден имаше щети от претоварване и вандализъм.

 

Доброволци монтират люлка за инвалидни колички в столичен парк

 

За люлката Анна Йончева се вдъхновява от клип в интернет, на който майка люлее дете в количка на такава люлка в Испания. Решава да потърси кой да я направи у нас, но преди това е насочена да се консултира с Ивайло Сиркаров, управител на фирма, която инспектира безопасността на детските площадки.

 

Пред Дарик радио Анна Йончева разказа, че Ивайло Сиркаров я посъветвал да внесе люлката от чужбина, а след това я поканил да види друг тип люлка, подходяща според него и за деца с двигателни увреждания.

 

“Попитах го, какво точно не ви харесва на люлката, която ние сме произвели? Той твърди, че аз тези люлки трябва да си ги вкарам от чужбина. И аз го попитах, вие какъв проблем имате с производството на неща в България?”

 

През изминалата седмица фирмата на Ивайло Сиркаров, която е наета от Столичната община, за да инспектира детските площадки в парковете и градините в София, констатира следните рискове по люлката – платформата, която се спуска, за да се качи инвалидната количка, е твърде тежка и при спускането й, за да бъде използвана, може да премаже крак на дете или на пълнолетен човек. Люлката е монтирана, без да има отлята бетонна плоча, каквато се изисква при този начин на монтиране. Съоръжението има стърчащи ръбове, особено там, където трябва да се качи детето в количка.

 

“Общо взето „Направи си сам в гаража”. В смисъл, дамата е видяла нещо, някъде по света, истинско, и е решила да не се купува това истинско нещо, а някой някъде да го завари. Още повече, че този, който го е заварил, не е фирма за детски съоръжения за игра, а доколкото разбрах прави велосипеди за деца с церебрална парализа”, заяви Сираков.

 

Сиркаров поясни каква е функцията на неговата фирма – органът за контрол.

 

“Аз просто казвам това, това и това е опасно. Вече друг взима решението, дали това нещо да бъде там или не. Не мога да кажа: Махнете я!”

 

Изпочупена е единствената люлка за деца в инвалидни колички

 

Липсата на бетонна основа е била проблем още при монтирането на люлката, но с ангажимент от страна на район “Илинден” проблемът да бъде оправен при затопляне на времето, обясни от своя страна Анна Йончева. По думите й люлката е поставена с разрешението на столичната дирекция “Зелени системи” след заявеното желание на дарителя и изпратената техническа спецификация, плюс документ, че е сертифицирана в Пловдив.

 

Оттам те върнаха отговор, че са съгласни:

 

“Дойдохме, гледахме мястото със “Зелени системи”, казаха ок. Тогава аз казах на производителя да докара люлката. Няма как да се монтира нещо, без да имаш разрешение”.

 

От Столичната община потвърдиха, че направената през тази седмица проверка е установила елементи от люлката, които не отговарят на нормативните изисквания за безопасност. Затова тя трябва да бъде демонтирана, което ще се случи в понеделник, 3-ти февруари, и да бъде преправена.

 

След отстраняването на опасните елементи, люлката трябва да бъде сертифицирана, че е безопасна, обясни Димитър Данчев, директор на дирекция “Зелени системи”. Ще има и допълнителна проверка от страна на фирмата на Ивайло Сиркаров.

 

“След като бъдат отстранени тези неща, съоръжението ще си отговаря на наредбата и няма да бъде опасно. В противен случай ние ще сме длъжни да го демонтираме, тъй като няма как да има съоръжение, което представлява някакъв вид опасност за играещите на площадката”, каза още Данчев.

 

Люлката е изработена по БДС стандарта за детски съоръжения, разказа управителят на фирмата-производител в Пловдив Георги Пейков. По думите му имало само дребни конструктивни недостатъци, заради това че е пилотна люлка. След планирания й демонтаж и изливането на бетонна основа на детската площадка, той ще осигури чисто нова люлка с направени подобрения и липсващи опасни елементи – като втората такава люлка, монтирана в Плевен.

 

“Доста по-сериозни заключалки на механизмите отзад, предпазна верига също има – ако случайно някое дете отвори капака, да не може той да падне и да удари някое друго дете. Тампоните са от по-здрава стомана. Надявам се да не се случва! Но тук всичко опира до това колко човека ще я ползват и как ще я ползват”, обясни той.

 

Източник: dnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции